Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Aktivisten Elin Ersson avbröt en utvisning till Afghanistan genom att stoppa ett plan som skulle flyga från Landvetter. Bild: Björn Larsson Rosvall

Elin, 21, försökte stoppa utvisning – åtalas

21-åriga Elin Ersson från Göteborg försökte hindra ett plan att lyfta från Landvetter. Syftet var att stoppa en utvisning av en man ombord. I dag åtalas hon vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Hon nekar till brott.

Elin Ersson är aktivist och arbetar för att afghaner ska få stanna i Sverige. Den 23 juli i år genomförde hon, i samarbete med andra volontärer, en aktion mot en utvisning som skulle genomföras från Landvetter flygplats. Aktionen livesändes via Facebook och blev snart en viral världsnyhet.

LÄS MER: Ville stoppa utvisning till Afghanistan – försenade plan

Initiativet ska ha initierats via en chattgrupp där pågående utvisningsärenden tas upp.

Under fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att Elin Ersson åtalas vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Enligt stämningsansökan har hon som passagerare inte åtlytt vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat att sätta sig trots upprepade anmaningar från flygplanets besättningspersonal.

Elin Ersson nekar till brott.

"Skapade en väldig oreda"

– Jag anser mig kunna styrka det här brottet som hon är åtalad för. Eftersom hon nekar till brottet måste det bli en rättegång så att domstolen kan avgöra saken, säger kammaråklagare James von Reis och fortsätter:

– Hon skapade en väldig oreda, irritation och oro inne i planet. Vissa passagerare blev ganska upprörda av detta. Samtidigt så skedde allt detta för att uppnå någonting helt annat som inte hade med flygsäkerheten att göra. Min erfarenhet är att domstolen brukar se lite allvarligare på när man tar till sådana här odemokratiska metoder för att sätta sig upp mot myndigheters beslut som det i grunden handlade om för hennes del.

Syftet: utföra en laglig protest

Tomas Fridh som är försvarsadvokat skriver till GP att man från försvarets sida vidhåller att Elin Ersson inte gjort sig skyldig till något brott:

"Hennes syfte när hon gick ombord på flygplanet den 23 juli 2018 var att utföra en laglig protest mot en tvångsutvisning. Innan aktionen ansträngde hon sig för att ta reda på var gränsen går för en laglig protest. Hon var under hela aktionen beredd att följa det befälhavaren ombord bestämde och hon lämnade också planet så fort piloten bestämde att hon skulle göra så" skriver Tomas Fridh.

Straffskalan för brottet är böter eller fängelse i högst sex månader.

LÄS MER: "Det jag gjort står bara för mig"

LÄS MER: Stoppade utvisning: "Jag hade gjort om det"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.