Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Elevernas klädinsamling fyller hela klassrummet

Humanitära kommittén på Göteborgs Högre Samskola ville engagera fler än tidigare med något som kändes mer nära. Resultatet blev en klädinsamling till Stadsmissionen som i nuläget fyller ett helt klassrum med flyttkartonger. – Det har aldrig gjorts något med liknande gensvar på skolan, säger Lotta Lestrup, ordförande i Humanitära kommittén, till GP.

Humanitära kommittén har funnits i flera år på Göteborgs Högre Samskola. Tidigare har man bland annat haft projekt där man hjälpt behövande i Ghana. Lotta Lestrup gick med i kommittén i maj och valdes direkt till ordförande och kände att det behövdes nya tag för att öka engagemanget.

– Vi ville ha ett projekt geografiskt närmre, där folk kan känna att man är med och göra skillnad, berättar Lestrup.

Efter att kommittén på totalt sex tjejer hade ringat in själva behovet började man diskutera olika lösningar. Tillsammans kom de fram till att en klädinsamling till Stadsmissionen skulle kunna vara svaret.

– Kläderna går dels till människor i behov här i Sverige, men sen har Stadsmissionen även second hand-butiker. Pengarna från försäljningen där går till deras verksamheter såsom samtalsstöd och kollo för barn som inte kan åka på semester med sina föräldrar, förklarar Lestrup.

Så tillägger hon:

– I själva butikerna anställer man folk som står utanför arbetsmarknaden. Så i förlängningen går kläderna till olika typer av stöd till folk i behov.

Engagerade hela skolan

Lotta Lestrup går i gymnasiet, liksom övriga sex tjejer i kommittén, men istället för att enbart vända sig till jämnåriga formulerade hon ett mejl som gick ut till samtliga som studerar på skolan. Den innefattar allt från förskola, låg-, mellan- och högstadie, till och med gymnasieskola.

LÄS OCKSÅ: Här är de populäraste gymnasieskolorna i år

– Det har gått så mycket bättre än förväntat. Nu har vi ett helt klassrum fyllt med kläder. Det har aldrig gjorts något med liknande gensvar på skolan, förtydligar Lotta Lestrup.

Så elever i alla åldrar bidrog?

– Ja, men dessutom har såväl lärare som föräldrar också hört av sig och hjälpt till. Vissa har skickat flera sopsäckar fulla med kläder, jag har fått mejl från föräldrar som åkt från jobbet för att komma med hela lass med kläder. Man kan säga att hela skolan har engagerat sig.

LÄS OCKSÅ: Afra vill göra skolorna gröna

Nu har alla kläderna packats ner i flyttkartonger. Klockan 14:30 kommer en lastbil från Stadsmissionen för att hämta lasset.

– Men jag tror inte att Stadsmissionen förstår hur mycket kläder vi lyckats samla ihop, säger Lotta Lestrup och skrattar lite förbluffat, men framför allt stolt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.