Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Elever uppmanades att göra antisemitiskt quiz

På två skolor i Lerum hade någon satt upp lappar där eleverna uppmanades att göra ett quiz om förintelsen. Frågorna förnekade vetenskaplig fakta om andra världskriget och vad som skedde i förintelselägren. Skolan svarade med att utbilda eleverna i källkritik.

"Se hit! Vad vet du om förintelsen? Testa dina kunskaper" kunde man läsa på lapparna som hade satts upp på Rydsbergsskolan i måndags morse.

Hemsidan har kopplingar till NMR

På den hemsida som lappen hänvisade till får man svara på en rad olika frågor om andra världskriget. De svar som förnekar omfattningen av förintelsen ger "rätt svar".

Hemsidan bakom testet startade i november förra året och har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt P4 Göteborg.

"Ser allvarligt på detta"

– Jag tänkte först att lapparna var en bra grej eftersom man skulle få lära sig mer om förintelsen. Men eftersom vi har en policy om att lappar måste godkännas innan de sätts upp, tog jag ner dem. Sen förstod vi vad det handlade om och ser givetvis allvarligt på detta, säger Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan med elever från klass 6 till 9.

Utbildade i källkritik

På onsdagen svarade skolans ledning med att ägna onsdagens lektioner åt källkritik.

– Vi valde att göra detta till ett lärotillfälle. Eleverna har fått lära sig om vikten av att granska och värdera information som finns på nätet. Vi har pratat mycket om källkritik, berättar Emil Beckman.

Skolan har också varit i kontakt med elevernas föräldrar och uppmanat dem att tala med sina barn hemma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.