Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drygt var tredje elev bosatt i Majorna-Linné tycker att deras föräldrar dricker för mycket. Bild: TT

Elever tycker att föräldrarna dricker för mycket

Var femte gymnasieelev uppger att de tycker att deras föräldrar dricker för mycket alkohol, enligt nya siffror från Göteborgs stads drogvaneundersökning. Flera är så oroliga att de hällt ut sprit hemma och bett de vuxna att sluta dricka.

Social resursförvaltning senaste drogvaneundersökning genomfördes i fjol bland drygt 8000 elever. Nu publiceras mer detaljerade siffror, nedbrutna per stadsdel.

LÄS OCKSÅ: Här knarkar flest unga i Göteborg

Här syns svaren på den nya frågan som rör föräldrarnas drickande. Undersökningen visar att totalt 19 procent av gymnasieeleverna i årskurs två i Göteborg tycker att föräldrarna dricker för mycket. Det är emellertid stora skillnader mellan stadsdelarna.

– I stadsdelarna där eleverna uppger att föräldrarna dricker mest är också stadsdelarna där eleverna dricker mest, säger Ulla Kungur vid Social Resursförvaltnings kompetenscentrum för alkohol- narkotika- och tobaksfrågor.

Flest elever oroliga i Majorna-Linné

Stadsdelen där flest elever tycker att föräldrarna dricker för mycket är Majorna-Linné. Där tycker nästan var tredje elev att de vuxna dricker för mycket. Lägst andel oroliga elever finns i Angered där det rör sig om drygt var tionde elev.

LÄS OCKSÅ: Få lärare larmar om föräldrars drickande

– Eleverna som bor i de centrala stadsdelarna är oroligast. Det tror vi är kopplat till att kroglivet finns där. Det påverkar säkert levnadssättet, resonerar Kungur.

Hon fortsätter: 

– Följdfrågor visar att eleverna bett föräldrarna om att sluta dricka. Man har också bråkat med sina föräldrar och hällt ut deras alkohol. Det sker inte i lika hög andel, men förhållandevis många elever har alltså agerat på föräldrarnas drickande.

Hur ser ni på det här resultatet?

–  Vi blev förvånade att så många unga känner så här.

Unga dricker fortfarande mindre

Hon understryker dock att alkoholkonsumtionen har sjunkit bland unga. Det är en trend man sett under flera år.

– I de senaste tre undersökningarna har allt färre elever uppget att man smakat på alkohol och att man dricker för att bli berusad. Samma sak gäller för tobaksrökning, avslutar Ulla Kungur.

Resultaten från den här undersökningen kommer att följas upp i nästa upplaga. Den genomförs 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.