Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Elever sparar miljoner på maten

Matsvinnet är dyrt för både plånboken och miljön. Det budskapet gick hem hos eleverna vid Nordhemskolan.

I dag redovisar Göteborgs miljöförvaltning resultatet av ett projekt för att minska matsvinnet. Nordhemskolans omkring 600 elever antog utmaningen och minskade matsvinnet med 38 procent.

Matsvinnet mättes under en månad. Tidigare slängde eleverna 16 procent av all mat de tog till sig. Under mätperioden sjönk svinnet till 9,8 procent.

Skolan sparade 5 600 kronor och på årsbasis omkring 60 000 kronor.

- Det handlar inte bara om pengar utan även om vinsterna för miljön, säger Eva Aulie-Jansson, köksansvarig kock vid Nordhemskolan. Jag har kämpat i över 30 år mot att barnen tar till sig för mycket mat som sedan hamnar i komposten.

Nordhemskolan och Linnéstadens kostenhet fortsätter kampen för att minska det så kallade tallrikssvinnet. I tisdags skickade enheten ut ett brev till skolledare och rektorer med en uppmaning till kraftsamling mot svinnet.

37 skolor deltog i projektet och mängden mat som slängdes minskade från 9,5 till 8,4 procent. Kostnaden per portion minskade med tio öre.

Göteborgs Stad serverar 19 miljoner måltider om året och en sparad tioöring innebär en total besparing på 1,9 miljoner kronor.

- Vi är klart nöjda med resultatet av svinnprojektet, säger miljöutredare Kristoffer Palmestål.. Det är ett stort slöseri att slänga mat och det är viktigt att vi fortsätter det här arbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.