Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Minst nio elever saknas när höstterminen har dragit igång. Myndigheterna befarar att de har förts ut ur landet och blivit bortgifta.  Bild: TT
Minst nio elever saknas när höstterminen har dragit igång. Myndigheterna befarar att de har förts ut ur landet och blivit bortgifta. Bild: TT

Elever saknas – kan ha blivit bortgifta

Flera elever i Göteborg återvände aldrig till skolan efter sommarlovet. Myndigheterna befarar att de kan ha förts ut ur landet och blivit bortgifta.
– Det är under de längre skolloven som riskerna ökar, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

Innan sommaren kraftsamlade kommunen för att förhindra barn från att föras ut ur landet till tvångsgiftermål och könsstympningar.

Trots det saknas nu minst nio elever när höstterminen har dragit igång. Något som P4 Göteborg var först med att rapportera.

– Det är under de längre skolloven som riskerna ökar, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg, som dock påpekar att uppgifterna är något osäkra.

LÄS MER: GP AVSLÖJAR: 527 unga offer för hedern

Antalet fall ökar

Under hösten har de ställt frågor om saknade elever till chefer inom de kommunala grund- och gymnasieskolorna samt förskolorna.

– Men skolorna har meddelat att de inte alltid kan svara på varför någon saknas. Om de fattar oro gör de en anmälan till socialtjänsten, säger Katarina Idegård som därför hellre pratar om antalet individer som berörs av hedersrelaterade ärenden hos socialtjänsten.

Där har siffrorna ökat något sedan förra året. Under perioden från maj till mitten av september 2017 handlade det om 21 personer. För samma period i år har antalet stigit till 27 stycken.

– Det är ingen sanning om hur problematiken ser ut – det finns ett mörkertal – men det säger ändå någonting, säger hon.

Under våren mobiliserade kommunen och uppmanade bland annat unga tjejer som riskerar att föras ut ur landet mot sin vilja, via till exempel en flygplats, att stoppa en sked i trosan. Det för att ge utslag när de passerar säkerhetskontrollen så att de ska få en sista möjlighet att larma om vad som är på väg att ske.

LÄS MER: Sked i trosan ska förhindra tvångsgifte

Ett samarbete inleddes också med Swedavia, som äger Landvetter flygplats. Men enligt Katarina Idegård hade de inget sådant fall under sommaren.

Resursteam byggs upp

Under hösten ska ett kommunalt resursteam med fyra tjänster byggas upp som alla stadsdelar ska kunna dra nytta av när det handlar om hedersproblematik.

– De ska stötta både yrkesverksamma i kommunen och utsatta individer. De ska vara mobila och kunna jobba mot alla sektorer i staden, säger Katarina Idegård.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beviljat ett bidrag på 2,8 miljoner kronor för fyra tjänster fram till 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.