Skolor i Göteborgs stad serverar mer vegetarisk kost. En förändring som upprör somliga.
Skolor i Göteborgs stad serverar mer vegetarisk kost. En förändring som upprör somliga. Bild: Dick Gillberg

Elever i Frölunda vill inte äta vegetarisk skolmat

På fyra kommunala skolor i Frölunda serveras enbart vegetariskt mat flera dagar i veckan – vilket har väckt missnöje hos föräldrar vars barn vägrar äta.
– Det har varit mycket konstiga röror och grytor, och barn gillar inte när allt ligger i samma gryta, säger en förälder.

ANNONS
|

Skolmaten är ett ständigt återkommande diskussionsämne. Portionsstorlekar, näringsinnehåll, miljöpåverkan, skattekostnader och alternativkost har varit frågor som tagits upp i allt från Facebook-trådar till riksdagsdebatter.

Sedan en tid tillbaka har bland annat Åkeredsskolan, Näsetskolan och Önneredsskolan gjort ändringar i lunchmenyn som innebär att det serveras vegetariska alternativ alla veckodagar.

Rent vegetarisk kost serveras två dagar, fisk och kyckling en dag vardera, samt en dag där maten ska vara klimatsmart – vilket ofta innebär ytterligare en vegetarisk måltid.

LÄS MER:Här är skolan som helt skippar kött

Hungriga barn och upprörda föräldrar

Beslutet upprör flera föräldrar, som berättar att deras barn går hungriga i skolan.

– Det har inte ätits så bra och de har varit väldigt hungriga när de kommit hem. De äter mycket mellanmål hemma, säger föräldern Tobias Josefsson.

ANNONS

Tobias arbetar själv som köksmästare och menar att en omställning till en vegetarisk meny kräver både erfarenhet och fantasi.

– Jag trodde först att de var lite kräsna och petiga, men så i måndags kom ett mejl från ett av barnens fröken. Hon var också orolig för att barnen inte åt någonting, och tyckte själv att maten inte höll bra standard.

Vad tror du är anledningen till att fler barn skippar lunchen?

– Jag är beredd att säga att det är kvalitén och tillagningen. Här hemma äter de gärna vegetariskt men har man inte kunskapen att laga vegetariskt och klimatsmart så blir det svårt för personalen.

– Presentationen är också en faktor. Det har varit mycket konstiga röror och grytor, och barn gillar inte när allt ligger i samma gryta.

Tobias Josefsson har barn i Åkeredsskolan, Näsetskolan och Kannebäcksskolan. Till vardags arbetar han som köksmästare på en konferens- och restauranganläggning.
Tobias Josefsson har barn i Åkeredsskolan, Näsetskolan och Kannebäcksskolan. Till vardags arbetar han som köksmästare på en konferens- och restauranganläggning. Bild: Tobias Josefsson

Som exempel nämner han matsedeln från vecka 42. Då serveras bland annat ”Högsbosoppa” med rödbetshummus, ”bambu ikan” – fiskgryta med kokosmjölk, och en ”mustig saffransdoftande gryta med sötpotatis och blomkål”.

– Högsbosoppa med rödbetshummus säger mig ingenting, och för att ens sälja in det så måste det vara så mycket godare än det andra som barnen är vana vid. Det måste överträffa förväntningarna och jag tror det är någonting man inte har lyckats med, säger Tobias.

ANNONS

LÄS MER:Elever kritiska till helvegetarisk bamba

Medveten förändring

Tobias tycker att det är alarmerande att så många föräldrar reagerat på skolmaten.

– Nu tror jag dessutom att det gått så långt att barnen tyvärr har för dåliga erfarenheter och inte ens vill smaka. De äter hellre ett knäckebröd med morötter.

Erik Kaaling är enhetschef på Göteborgs stad och är en av dem som ansvarar för maten på Önneredsskolan, Näsetskolan, Åkeredsskolan och Kannebäcksskolan.

– Det finns riktlinjer som säger att vi ska satsa på vegetariskt och det behöver vi följa. Men det är likvärdigt för alla skolor i Göteborgs stad.

Vad säger du om kritiken från föräldrar?

– Jag blir förvånad och tycker att det är ledsamt, säger han.

Enligt honom är det ovanligt med klagomål och han tror att den större delen av kritiken kommer från Åkeredsskolan, vars storkök inte kunnat användas ända sedan i våras då skolan stängde på grund av mögel.

– Vi har exempelvis serverat frukost i en lokal, lunch i en klubbstuga och mellanmål i en tredje lokal och mellan måltiderna sprungit mellan dessa samt hanterat transporter däremellan. Tyvärr har kvaliteten på måltiderna under denna period varit något lägre än normalt vilket är jättebeklagligt men fullt förståeligt enligt mig då vi inte har haft de rätta förutsättningarna.

ANNONS

LÄS MER:Bambamaten – den fina maten som stressas ner

Medveten om att eleverna äter mindre

Han medger att kommunen är medveten om att elever inte äter lika mycket av de vegetariska grytorna som de gör när det serveras korv stroganoff eller tacos.

– Man försöker presentera det på ett snyggt sätt och vissa barn är mer vana vid vegetarisk mat än andra, säger han och fortsätter:

– Det som är svårast är ofta vegetariska grytor som är baserade på baljväxter och många grönsaker, men vi vill inte att man ska sluta servera det. Istället försöker vi göra det lite renare och mindre hopblandat.

Lyssnar man till synpunkter från barn och föräldrar?

– Ja, och det får man ta till sig och följa upp mer på om vi behöver ändra något ytterligare. Troligtvis blir det inte Högsbosoppa på ett tag nu.

Erik poängterar dock att det erbjuds komplement så att barnen kan välja.

– Soppa serveras alltid med mjukt bröd och pålägg samt en salladsbuffé med minst sex sorters sallader. Man har dessutom två sorters soppa att välja mellan, just den dagen fanns även en thaiinspirerad nudelsoppa som många istället uppskattade. Många föräldrar vet tyvärr inte om att det finns en väldigt bred valmöjlighet där förhoppningsvis alla barn ska kunna hitta något de tycker om.

ANNONS

LÄS MER:Läkarnas brev till skolorna: Laktosintolerans är ingen sjukdom

Missnöjda föräldrar bjuds på lunch

Erik berättar också att kommunen nu planerar bjuda in ett urval av de missnöjda föräldrarna på en lunch där de själva kan få smaka på maten.

– I vanliga fall kan varje förälder äta på skolan en gång per termin, men nu måste allt göras på ett coronasäkert sätt.

Något datum är inte spikat än, men kommer att ske inom kort. Därtill kommer även storköket på Åkeredsskolan att öppna i början av november.

– Vi kommer gå ut med en inbjudan och välja ut en grupp bland skolorna. Det finns ingen möjlighet att samla alla, men vi vill samtidigt skapa en möjlighet för att diskutera detta.

LÄS MER:Därför kan fibrer förlänga ditt liv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS