Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Elever dödshotar och tar strypgrepp på lärare

Knytnävsslag, strypgrepp, dödshot och saxar kastade mot lärare. Efter årsskiftet har drygt 30 olika tillbud om elevers våld mot lärare rapporterats. Facket larmar om att situationen på Fiskebäcksskolan är ohållbar.

Fiskebäcksskolan i Västra Göteborg har sedan i höstas haft problem med elever som riktar våld mot lärare, som SVT var först med att berätta om. Det handlar om några få elever, i två olika klasser – mellan förskolan och femte klass. Eleverna har bland annat kastat saxar, kopplat strypgrepp, hotat med att döda, delat ut knytnävsslag, bitit och kallat lärarna för hora. En elev ska med huggande rörelser ha gått mot en lärare – med saxar i händerna – och sagt att hen ska hugga ihjäl läraren och mörda alla på skolan.

Facket slog larm i höstas, men våldet har eskalerat efter årsskiftet. Elisabeth Mossberg, ordförande i Lärarförbundet i Göteborg, säger att arbetsmiljön på skolan är ohållbar för lärarna.

– En skadeanmälan ska räcka. Det här är allvarligt, det krävs krafttag för att lärarna ska kunna känna sig lugna. Jag tror att många är oroliga för att gå till jobbet, säger hon.

LÄS MER: Slagen elevassistent avskedas: Det känns för djävligt

"Vi försöker lösa det"

Elisabeth Mossberg berättar att de tidigare har försökt få skolan att åtgärda problemet, men att ledningen inte har gjort tillräckligt.
– Skolan måste ha en beredskap för att ta hand om eleverna och se till att lärarna inte blir slagna. Just nu finns det inget budgeterat för det, förklarar hon.


Mats Lind, rektor på Fiskebäcksskolan, säger till SVT att han flera gånger försökt lösa problemen. Han förklarar att de har försökt genom att avsätta mer personal, plockat ut de stökiga barnen i mindre grupper och pratat med föräldrarna.
– Vi försöker med de verktyg vi har och för det mesta brukar vi lyckas, men här har det varit svårt.
Han förklarar också att skolan inte har gjort tillräckligt, och att de nu ska skapa nya elevgrupper och sätta in fler resurser.

LÄS MER: Elev slog lärare 17 gånger

Fiskebäcksskolan har fram till fredag – den 24 mars – på sig att ta fram åtgärder för att säkerställa att personal inte utsätts för våld och hot, samt säkerställa att arbetsmiljön runt våldsamma elever är lugn. Om facket inte är nöjda med skolans åtgärdsplan går de vidare till Arbetsmiljöverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.