Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elev slog lärare 17 gånger

En elev slog sin lärare med 17 slag i magen och i ansiktet. En annan elev hotade en lärare med att gå hem och hämta en pistol för att skjuta den. Bara i år har 50 olika tillbud rapporteras in. Nu sätts akuta åtgärder in på Bjurslättsskolan.

Som GP kunde berätta i onsdags har facket slagit larm om att flera lärare på låg- och mellanstadieskolan inte känner sig säkra. 
Under en längre tid har det pågått en dialog mellan skyddsombuden, rektor och förvaltningen men problemen har i stället eskalerat. 

50 tillbud i år

Bara i år har nästan 50 tillbud och arbetsskador anmälts. Och det är allvarliga händelser som framkommer i rapporterna som GP tagit del av:

"Jag får ta hand om elev som är aggressiv mot andra barn och vuxna. Får totalt 17 slag i magen, ansiktet, benen, händer. Blir även skrikt i vänster öra så att det tjuter. Det tre sista slagen gjorde att jag fick lämna rummet då jag psykiskt inte klarade mer och på grund av smärta. Barnet försökte även bita mig men lyckades inte."

"Jag säger till eleven att sluta slåss och berättar att man inte får slåss på skolan. Han fortsätter att säga emot och säger att han får slåss medan jag säger emot och berättar hur det är. Han blir arg och säger ’Ska jag gå hem och hämta pistol och skjuta dig?’"

"Vi hade precis haft skolfotografering och skulle gå tillbaka till klassrummet. Eleven hade redan under fotograferingen betett sig illa och det fortsätter även senare. I klassrummet kastar olika föremål både böcker, pennor, stolar med mera inne i klassrummet. Jag tar ut eleven i korridoren och placerar eleven på en stol. Eleven börjar då hoppa på mig, dra mig i håret, slår mig i ansiktet, slår mig på överkroppen samt sparkar mig på ben och i magen. Eleven har även rivit och nypt mig på armen."

"Fyra elever revolterar mot undervisningen och en elev puttar in mig i en dörr, fäller krokben och slår mig i magen. De fortsätter sedan med att ’bryta sig in i’ annat klassrum och saboterar undervisningen, böcker och möblemang. När jag ska kontakta målsman kastar en elev – från ca 2 m – en hård pressad pappersboll mot mitt öga. Lite smärta i huvudet pga dörr-knuffningen, ett litet jack vid ögonbrynet samt ett ’stressat’ öga uppstår pga pappers-bollen."

"En elev åkte sparkcykel i vår korridor bland alla 6åringar och sina egna vänner. Han slutade inte trots tillsägelser. Jag sa att jag skulle ta cykeln om han fortsatte. Han sa att han skulle mörda mig och skära halsen av mig och att jag skulle vara tyst. Jag fick hans klasskompis att springa och hämta deras klasslärare. Han fortsatte att skrika på mig och sa att jag skulle få se…"

Till sist fick Lärarförbundets skyddsombud nog och gjorde en 6 6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om den dåliga arbetsmiljön med personalens säkerhet i fokus och krävde förbättringar.

Höll krismöte

Under torsdagen hölls ett krismöte mellan Lärarförbundets skyddsombud och arbetsgivaren där rektorn Johan Gilberth presenterade vilka åtgärder skolan kommer att vidta.

– De har gjort akuta åtgärder genom att sätta in tre vikarier som ska stötta upp. De ska också se över och uppdatera individuella planer för de berörda eleverna. De ska även se över rutiner kring arbetsskadeanmälningar och polisanmälningar vid hot och våld, berättar Lärarförbundets Malin Jönsson.

Förbundet har begärt att få åtgärderna tillhanda skriftligen senast den andra november och kommer sedan ta ställning till om man anser att de är tillräckliga. 
– Utifrån vad vi fått presenterat för oss i dag så tycker vi att det är tillräckligt. Men det ska genomföras i praktiken också. Vi kommer naturligtvis behöva göra en uppföljning av detta för att se om åtgärderna är tillräckliga eller inte, säger Malin Jönsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.