Vid en avstängning från skolan har föräldrarna rätt att yttra sig innan åtgärden genomförs. Efter överklagan till förvaltningsrätten upphävs därför avstängningen av en elev vid grundskola i Göteborg.
Vid en avstängning från skolan har föräldrarna rätt att yttra sig innan åtgärden genomförs. Efter överklagan till förvaltningsrätten upphävs därför avstängningen av en elev vid grundskola i Göteborg. Bild: Lisa Thanner

Elev i Göteborg blev avstängd – skolan får bakläxa

En elev på en grundskola i Göteborg tvingades stanna hemma från skolan under fyra dagar förra våren. Nu ogiltigförklaras avstängningen i en dom i förvaltningsrätten.

ANNONS
|

Beslutet om avstängningen aviserades via sms den 2 maj 2019 från en av rektorerna.

”Vi har försökt nå er på telefon. Jag vill meddela att skolan beslutat om avstängning för X (elevens namn reds anm) från den 3:e maj till och med den 8:e maj. Vill ni ha mer information är ni välkomna att ringa. Ni och X är välkomna på möte den 9 maj”, står det i sms:et.

Skolan skriver i sitt formella beslut att syftet med åtgärden är att utreda olika incidenter där den avstängda eleven bland annat ska ha kränkt annan elev med nedsättande kommentarer.

ANNONS

Bett om extra stöd

I dokument till förvaltningsrätten avvisas detta av föräldrarna. Samtidigt uppger de att de kan hålla med om att eleven stör studieron genom att prata och ha mycket svårt att sitta still. Vidare skriver vårdnadshavarna att de bett ansvariga inom skolan om extra stöd för eleven redan 2017 men att det har uteblivet.

I ett mejl till vårdnadshavaren skriver en av skolans företrädare att det handlar om incidenter av lindrig karaktär men ”är tröttsamma och tidskrävande för våra lärare” och att stör studieron på skolan.

Av en inlaga till förvaltningsrättens skriver vårdnadshavarna att varken föräldrar eller elev har fått motivering till avstängningen eller möjlighet att yttra sig innan beslutet om åtgärden fattades och verkställdes. Mot den bakgrunden kräver de att beslutet om avstängningen ska upphävas.

Rätt att yttra sig före beslut

Förvaltningsrätten i Göteborg delar föräldrarnas uppfattning och slår i sin dom fast att skolan inte gett vårdnadshavarna möjlighet att yttra sig innan beslutet om avstängningen fattades. Mot den bakgrunden ska överklagandet bifallas.

"/.../En av förutsättningarna för att en elev ska kunna stängas av från grundskolan är att eleven och dennes vårdnadshavare beretts tillfälle att yttra sig innan beslutet fattats /.../”

Förvaltningsrätten tar inte tagit ställning i sak om avstängningen var rätt eller fel, utan sättet det skedde på.

ANNONS

– Vi får konstatera att vi har brustit i våra skyldigheter i det här läget och tar till oss av domen och att se över våra rutiner, säger den högst ansvarige vid den aktuella skolan.

Vårdnadshavarna är nöjda med domen.

– Vi fick inget formellt beslut med besvärshänvisning så vi väntade oss inget annat, säger en av föräldrarna till GP.

Fakta: Så här säger lagen

Frågan om avstängning regleras i skollagens 5:e kapitel, 14 §

I grundskolan, specialskolan och sameskolan får rektorn besluta att stänga av en elev helt eller delvis om

1. Det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero

2. Syftet med åtgärder enligt 7, 8 och 11 §§ inte uppnåtts eller det finns andra särskilda skäl med hänsyn till elevens beteende

3. Eleven erbjuds kompensation för den undervisning som han eller hon går miste om på grund av avstängningen

Innan rektorn beslutar om avstängning enligt 14 § ska eleven och elevens vårdnadshavare beredas tillfälle att yttra sig.

Vidare får inte avstängningstiden vara längre än vecka och endast under den tid som behövs för en skyndsam utredning av vilka andra åtgärder som kan behövas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS