Elefanter vandrade fritt i Slottsskogen

Tre stora elefanter lufsade omkring fritt i Slottsskogen i Göteborg under tisdagseftermiddagen. Flera personer larmade om de tre ton tunga djuren som tröttnat på Cirkus Scott för att i stället smaka på friheten.

Det rör sig om två afrikanska och en indisk elefant. I ena stunden var de som sig bör innanför en stor inhägnad som byggts för dem. I nästa hade grindarna öppnats och elefanterna började utforska sina omgivningar. Snart låg nyheten om förrymda elefanter på nätet, och vandrade snabbt vidare över landsgränserna.

Men det var inte fullt så illa.

"De kommer att fortsätta"

Och enligt Robert Bronett på Cirkus Scott var det heller inte frågan om ett reklamtrick.

- Det där med lösa elefanter i Slottsskogen är en sanning med modifikation, säger han.

- De har visserligen sprungit eller snarare gått lösa, men de har gjort det tillsammans med sin tränare. Han har som vana att ta ut elefanterna på promenad, och kommer att fortsätta att göra det varje dag.

Enligt cirkusdirektören älskar elefanterna Slottsskogen.

- Vi har byggt upp två hagar åt dem på varsin sida om det jättetält vi sätter upp. Då måste de kunna ta sig från den ena hagen till den andra. Eftersom vi inte kan släppa ut luften på dem och bära över dem - det förbjuder Arbetarskyddsstyrelsen - så får de gå själva. Det kan ju se kul ut, säger Robert Bronett och fortsätter:

- För längst fram eller vid sidan av går en liten korpulent herre som heter Hardy Weissheit. Han är kanske en och sjuttio lång och går där med händerna i fickorna, och elefanterna lufsar snällt bredvid honom. Ungefär som hundar skulle göra. Ser man inte tränaren kan man ju tro att elefanterna är på rymmen.

Inte förbjudet

Det finns inget formellt hinder mot att rasta elefanter i Slottsskogen.

- Nej, myndigheterna har slagit i lagböcker och förordningar men än så länge inte hittat något förbud mot att under kontrollerade former göra elefantpromenader, säger Robert Bronett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.