Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Familjen Rasully (till höger) bestående av Lida 21 år, Ali åtta år, Ziba 42 år och lilla Hoda fyra år var på plats på Heden för att fira.

Eldfesten lyste upp Heden

I kväll firades den iranska Eldfesten för 25:e året i Göteborg.

Under tisdagskvällen förvandlades hela Heden till ett stort glädjefyllt dansgolv. Bland eldar, rök och matstånd dansades det till persisk folkmusik. "Alla som är från Pakistan, Afghanistan, Turkiet, och hela världen - skrik", ropade konferencieren och rapparen Behrang Miri från scenen.

I kväll var det dags för den årliga Eldfesten, mellan klockan 17 och 22, på Heden i Göteborg. Eldfesten är den traditionella förfesten till det persiska nyåret, nouruz, som firas med musik, dansshower, massor av mat och levande eldar - vilket festen på Heden levde upp till enligt familjen Rasully:

- Vi firar här i Göteborg för fjärde året i rad, vi är här för att dansa, äta mat och hoppa över elden. Det här är en riktig festkväll, vi kommer fira tills festen är slut klockan tio, säger Lida Rasully som är 21 år.

- Jag tycker det är jätteroligt här, säger lillebror Ali Hamidi, 8 år.

I år firar Eldfestkommittén 25 år och i samband med jubileet har det satsats extra mycket på att det ska bli en storslagen fest.

- Vi har lagt extra krut på allt i år, bland annat kommer en väldigt känd artist från Los Angeles att uppträda, säger Reza Talebi som varit med i kommittén sedan starten.

Artisten som Talebi pratar om är Omid Soltani, en amerikans-iransk sångare och en av de största artisterna inom den persiska musikindustrin. Det märks av på Heden.

- Jag är här mest för att lyssna på vår stora popstjärna från USA, säger Ghazal, en kvinna i fyrtioårsåldern samtidigt som hon sträcker fram en sked persisk soppa, "smaka här, persisk grönsakssoppa äter vi alltid på Eldfesten".

Att mat är en stor del av högtiden går det inte att ta miste på. Det är långa köer till matstånden där man kan köpa mat som persisk soppa och grillad lammkebab.

- Det är en gammal tradition att vi äter just den här persiska soppan och torkad frukt och nötter, säger Mojgan Ahmadi som varit med på varenda Eldfest i Göteborg sedan 1998.

- Att vi får möjlighet att fira vår högtid på en sådan fin plats mitt i staden betyder jättemycket för oss och alla barn, säger hon.

När Omid Soltani intar scenen går det knappt att ta sig fram bland publiken. Enligt uppgifter från personer som befann sig i närheten av scenen utbröt tumult under en kort stund av stjärnans spelning.

- Arrangörerna bad folk att flytta sig bakåt och hotade med att sluta spela, säger Araz Fanni som arbetar för Amnesty och stod och delade ut avier vid ett tält i närheten av scenen.

Efter arrangörernas uppmaningar ska festen ha kunnat fortgå som vanligt, enligt Araz Fanni.

Högtiden är en festival som handlar om våren, solen och ljuset med det nya året i fokus och firas natten mot sista onsdagen före nouruz, nyårsdagen. Det har firats i nästan 4 000 år och den religiösa bakgrunden till Eldfesten är att man skall välkomna de avlidnas själar med värme och renhet.

- Om man vill glömma vinterns tråkigheter och dåliga upplevelser som man har haft kan man hoppa över elden och kasta bort sina bekymmer, säger Reza Talebi från Eldfestkommittén.

Arrangörerna vill att Eldfesten ska sprida ljus, värme och kärlek och hoppas nå ut till alla människor - oavsett nationalitet, ålder, religion eller etnisk tillhörighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.