Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nedlagda Vetenskapsskolan hade genom ägaren Abdel Nasser El Nadi kopplingar till islamistisk extremism. Bild: Privat

El Nadi tog ut miljonbelopp – innan han lämnade landet

Vetenskapsskolan förre ägare Abdel Nasser El Nadi har tidigare utvisats då han enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet. I Göteborg återfinns hans familj som nu fått ta över El Nadis företagsgrupp med tillgångar på nästan 25 miljoner. Innan den tidigare rektorn lämnade landet gjorde han en utdelning på 2,7 miljoner, rapporterar GT.

GP har i en rad artiklar rapporterat om Abdel Nasser El Nadi och hans numera nedlagda muslimska friskola Vetenskapsskolan. I maj 2019 fick El Nadi beslut om utvisning med hänvisning till Säpos bedömning att han utgjorde ett hot mot rikets säkerhet. I december samma år kom beslutet att Vetenskapsskolan, som då hade bytt namn till Safirskolan, skulle stängas ner då den nya ägaren Jihane Jdidi ansågs inte kunna styra skolan utan El Nadis inflytande.

– Det har framkommit att den nya ägaren (Jihane Jdidi) inte är i en helt självständig ställning gentemot den tidigare ägaren och vd:n (El Nadi) i bolaget, som myndigheten bedömer vara uppenbart olämplig att ha inflytande över skolverksamhet, sa Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen efter beslutet.

Jihande Jdidi sägs ha agerat ”bulvan” åt El Nadi, vilket framgår av ett brev som han skickade till den nya ägaren.

"Av brevet framgår att ENs avsikt är att verksamheten vid skolorna ska övergå till en 'islamisk stiftelse', i vilken JJ ska sitta med. Det framgår vidare av brevet att om detta inte går att göra direkt, det då först ska göras en 'tillfällig övertagning' av verksamheten av JJ (eller en ytterligare person som namnges i brevet), till dess att 'man kan skriva över till stiftelsen'", skrev Skolinspektionen i en utredning.

I våras uppgav chefsåklagare Olof Sahlgren att Abdel Nasser El Nadi av allt att döma hade lämnat landet.

LÄS MER: Säpodokument: Nya ägaren "agerar bulvan" åt El Nadi

Tillgångar på nästan 25 miljoner

Nu rapporterar alltså GT att Abdel Nasser El Nadi innan han lämnade landet gjort en utdelning på 2,7 miljoner från Vetenskapsskolans moderbolag. Den förre rektorns samtliga fem bolag har nu tillfallit ex-hustrun och hans barn.

– Vi fick bolagen i knät, så ansvaret vilar på oss nu. Vi utreder vad vi kan göra, säger en av Abdel Nasser El Nadis familjemedlemmar till GT.

Familjemedlemmen betonar dock att bolagen är vilande och inte har någon verksamhet. Enligt de senaste årsredovisningarna har den nedlagda skolan tillgångar på 24,7 miljoner kronor. Intäkterna till skolans ägarbolag bestod främst av skattemedel i form av skolpeng.

El Nadis familjemedlemmar menar dock att de inte är pengar man har tagit del av.

– Skattemedlen bidrog till att omsättningen på skolan ökade. Men vi i familjen har inte tagit ut någon vinst, det är ingenting som vår familj fått till del. Det här har bara varit negativt för oss, säger familjemedlemmen, till GT.

LÄS MER: Utredning mot El Nadi läggs ned: "Misstänkt har lämnat landet"

LÄS MER: Klausul gör att El Nadis familj kan återta Vetenskapsskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.