Intryck på Torggatan läggs ned efter tio år. Sedan lagen om valfrihet införts i daglig verksamhet menar de ansvariga i stadsdelen Centrum att verksamheten inte längre går ihop ekonomiskt.
Intryck på Torggatan läggs ned efter tio år. Sedan lagen om valfrihet införts i daglig verksamhet menar de ansvariga i stadsdelen Centrum att verksamheten inte längre går ihop ekonomiskt. Bild: Anders Ylander

Ekonomin vägde tyngre än valfriheten

Beslutet att lägga ned Intryck fattades på tjänstemannanivå, trots protester från de rödgrönarosa och Socialdemokraterna som ville ha upp frågan till politisk behandling.
– Vi måste lita på våra tjänstemän, säger Kent Vahlén, ordförande i SDN Centrum.

ANNONS
|

När kommunfullmäktige beslutade att införa lagen om valfrihet, LOV, i daglig verksamhet förändrades förutsättningarna. Förutom att valfriheten för personer med funktionsnedsättning skulle öka var den uttalade ambitionen från alliansen, när beslutet drevs igenom, att spara 60 miljoner kronor på att konkurrensutsätta sektorn.

När planerna nu förverkligas innebär det att två kommunala verksamheter i stadsdelen Centrum läggs ned. Förutom Intryck handlar det om Viktorius Övre.

LÄS MER:LOV innebar minskad valfrihet för deltagarna på Intryck

Togs aldrig politiskt

Aslan Akbas (S), ledamot i stadsdelsnämnden är kritisk till att politikerna inte fick en chans att påverka beslutet.

– Vi fick det bara som en informationspunkt från förvaltningen, säger han.

Under mötet yrkade Fi-ledamoten Matilda Skön på att frågan skulle tas upp till politisk behandling, men förslaget röstades ned av den styrande alliansens tillsammans med D och SD.

ANNONS

Kent Vahlén (L) är ordförande i SDN Centrum. Han tycker att det är rimligt att beslutet delegerats till tjänstemännen. Och avsett vilket så stöttar han beslutet.

– Jag vet att alla som är drabbade av det här upplever det som hemskt. Men vi jobbar med att hitta en alternativ lösning till alla.

I det här fallet har lagen om valfrihet inneburit minskad valfrihet för de här personerna. Vad tänker du om det?

– Ja, på ett vis är det så, men för att vi ska kunna erbjuda saker måste vi få ekonomin att gå ihop. Om jag vill ha en rosa bil och ingen annan vill ha det kan jag kanske inte välja det, säger Kent Vahlén.

"Ekonomin måste gå ihop"

Han säger att det måste finnas ett antal personer som är intresserade, så att man får täckning för kostnaderna.

– Så valfrihet, ja – men vi måste få ihop ekonomin också. Vi har inte möjlighet att erbjuda alla varianter av allting.

Men kan du förstå att de här personerna uppfattar det som väldigt bakvänt: det enda valfriheten för med sig för dem är att de inte får välja det de vill ha?

– Ja, det blir ju konsekvensen i det fallet. Det är det tråkiga i sammanhanget.

ANNONS

Aslan Akbas tycker inte att det är lika självklart att lägga ned verksamheten för att den inte går ihop.

– Min inställning är att alla verksamheter inte går ihop, men att de kan vara viktiga ändå. För de som har särskilda behov är det inte lätt att bara hitta någonting annat, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS