Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ekobrottsåtal: Bröder misstänks ha haft tobaksfabrik i källaren

Två bröder från Göteborg åtalas för att ha blåst staten på närmare 24 miljoner i tobaksskatt. De köpte, enligt åklagaren, in råvara som förädlades till röktobak och såldes billigt till grossister och butiker.

Männen, som båda är i 30-årsåldern, anklagas för att under ett drygt år ha tillverkat inte mindre än 13 ton skattepliktig röktobak.
Därefter uppges de avyttrat den mer användbara produkten utan att lägga en enda krona i statens kassa.

"Industriell framställning"

Arbetet ska ha ägt rum i en illegal fabrik, dold i källaren under den lokal som de misstänkta hyrde på Hisingen.
– Det var fråga om en mer eller mindre industriell framställning, säger kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Utredningen är en av de största som EBM genomfört under de senaste åren och påbörjades redan våren 2016. Förundersökningen omfattar flera tusen sidor.

Efter att ha inhandlat 100- eller 200-kilos balar av den torra råvaran, påstås männen och ett antal underhuggare ha fuktat, strimlat och paketerat.

Sålt i Partihallarna

Enligt stämningsansökan har de slutligen erbjudit den färdiga röktobaken till försäljning i bland annat Partihallarna i Göteborg och på platser i Uddevalla och Linköping utan att punktskatter betalats.

– De har inte rullat cigaretter av tobaken, till detta har man inte haft maskiner. Däremot har de haft egen etikett och varningstext på sina förpackningar, konstaterar Anders Berndtson-Sandell.

Enligt honom är det mycket viktigt att belysa denna typ av verksamhet:
– Det är emellanåt rena Vilda Västern därute. Det säljs skattefri tobak överallt och det sker öppet. Eftersom det faktiskt är enormt stora belopp som staten förlorar, känns det befogat att försöka göra något åt problemet.

Asylsökande fick jobb

Ett par av dem som anlitats för att hjälpa till var asylsökande, som jobbat för synnerligen låga löner. Dessa män kommer att höras i rättegången.

Förutom grova skattebrott ställs bröderna inför rätta för grova bokföringsbrott. Åklagaren kräver även ett framtida näringsförbud.

Ett tiotal personer har varit misstänkta i tobakshärvan, bland annat för olovlig befattning. Det nu presenterade åtalet gäller emellertid bara de två så kallade huvudmännen.

Båda förnekar, enligt sina advokater, brott.
Den ene berättar dock i förhör att han införskaffat råvaran till ett kilopris på 60 kronor och sedan över disk sålt påsar med 100 gram röktobak för 40 kronor.
Det skulle, om uppgiften är korrekt, göra en vinst på 340 kronor per behandlat kilo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.