Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efva Attling 17/9

Efva Attling, 58, smyckedesigner. Tidigare fotomodell och sångare i bandet X models. Gift med artisten Eva Dahlgren.

Vad ska du göra i helgen?

- Jag ska gå på en fest till en kompis som gått tillbaka till att fylla 27 igen, han blev 50 förra året. Han brukar ha en stor fest som är trevlig. Jag jobbar mycket och det är kul att träffa människor som man inte träffar varje dag. Jag älskar att träffa människor.

Det där med lusten att träffa nya människor kan annars avta lite med åldern?

- Inte för mig. Det fanns en författare som hette Boswell som sa "Den dagen jag inte gör en ny bekantskap räknar jag inte som en riktig dag". Det gillar jag. Egentligen är det bara att gå ut i min butik så träffar man en ny bekantskap man kan prata med.

I går, till exempel, var jag ute och gick och då kom det fram en kille som sa "tjena" och gratulerade till att jag fått Guldknappen, ett designpris, och sedan gick vi och snackade lite. Det ger mig lite rysningar faktiskt. Det är mysigt.

Så där kan det ju vara för dig, du har ju varit känd länge. Blir det aldrig jobbigt?

- Nej. Jag har varit i media sedan jag var 16 år så jag är van. Enda gången man inte vänjer sig är när man mår dåligt, har ont i huvudet eller så.

Grejen är att jag måste alltid vara trevlig, annars blir det lätt "hon var så jäääkla otrevlig". För ett tag sedan var jag ute på stan och då kom det några från en skola som fått till uppgift att ta en bild tillsammans med en kändis.

Jag stod och pratade med Måns Herngren så jag sa "här har ni en". Men Måns han stack. Jag stod kvar. Då sa hon "jag vet inte vem du är". Det tyckte jag var skönt. Jag var i och för sig klädd i glasögon och mössa ... Det finns ju de som ringer till tidningar för att de inte syns längre. Jag har inte det problemet.

Lever du ett hektiskt liv?

Ja. Det tillhör min personlighet. Jag är energifull, det blir tråkigt när jag är för länge på samma plats. Nu har jag ett sådant jobb att jag måste resa mycket. Att resa är som en skattjakt. Man upptäcker hela tiden nya grejor och får inspiration.

Hur stort ska ditt företag bli?

- Vet inte. Men vi satsar på att öppna i London snart. Min dröm har alltid varit en butik i New York. Jag tycker om pulsen där. Alla är olika, det är ett gytter av människor. De klär sig olika, beter sig olika.

Hur långt bort är den drömmen då?

- Nja, jag vet inte. Men i London tittar vi just nu på olika butikslokaler. Och jag tror nu att jag vill vara i Mayfair.

Låter som det blir dyr lokalhyra?

- Ja, det blir det. Men jag tror det är bättre att jag sätter ner foten och märks än att jag bara smyger in någonstans.

Du har den före detta fotbollsspelaren Jocke Björklund som agent i Spanien. Hur blev det så?

- Det kommer sig av att en kompis till min vd har bott i Spanien och han var granne med Jocke och Sara. Det har varit fantastiskt att lära känna dem.

De har fyra söner, tror jag, och den äldste sonen har "retat" Jocke för att han håller på med smycken. Men det är skitkul att en fotbollsspelare är bra på det här. Tänk bara femton år tillbaka, fotboll och smycken. Sedan kom Beckham och det är mycket hans förtjänst att det är modernt nu, tror jag. Jag hörde någonstans att "Chippen" ska börja göra smycken med en kompis. Det är kul.

Så det finns spanska fotbollsspelare som bär dina smycken då?

- Jadå. Jag kan ju inga namn men jag har smycken på Zlatan. Jag hoppas han har dem kvar nu när han är i Milano.

Hur ofta är du i Göteborg?

- Kanske fyra gånger på ett år. På events, står i butiken, lite sådana saker. Jag bodde i Göteborg när jag var 18, jobbade som servitris på Palace. Och så var jag danslärare på Masthuggets ungdomsgård.

Hinner du se något av stan när du är här?

- Jag gör väl mina små turer, mina shoppingturer då. Jag gillar att spana på grejor som man inte hittar i Stockholm.

Du stavar ditt namn Efva. Hur kom det in ett f där?

- När jag var elva så satt mina kompisar på landet, de var väl 13-14 år, och bytte olika stavelser i sina namn. "Men jag då", sa jag och då la de till ett f. Vi var fyra Eva i min klass så jag behöll det. Så när den nya namnlagen kom bytte jag helt.

Du är ju före detta modell. Är du utseendefixerad?

- Jag är väldigt modeintresserad. Min farmor var sömmerska. Jag ritade, hon sydde. Jag är intresserad av vackra saker och det är klart att jag vill se fin ut.

Det tillhör min bransch. Men jag målar mig på morgonen, sedan inget mer under dagen och jag tittar inte i spegeln. Jag tittar på andra människor i stället. Förr när jag stod mycket i verkstan och slipade så kom jag ofta ut till kunder i affären med mustasch. Det var slipdamm.

Tränar du mycket?

- Jag har köpt MBT-skor. Det har räddat min rygg. Jag körde mycket yoga förut men det passade inte min kropp.

Jag läste att du har fyra systrar?

- Ja, jag är storasyster. Jag håller koll på alla kycklingarna, ha ha. Jo, det är nog så. Jag tittar över, gör stickprov lite då och då.

Hur har det påverkat dig?

- Att ha en stor familj betyder att du växer upp i ett eget litet samhälle med glädje, ilska och sorg. Tror det ger bra människoträning. "Ge fan i mina grejor" och "kan du hjälpa mig". När min mamma dog förra året var det skönt att vara fem stycken.

Du är 58 år. Hur känns det att bli äldre?

- Jag tycker det är fantastiskt. Man har så mycket i bagaget, även fast man gjort sina misstag om och om igen – jag vill alltid tro gott om folk – går man vidare ändå. Det tillhör ju livet, ens egen utveckling och det är häftigt att dela med sig av sina erfarenheter. Jag har en positiv grundstyrka i mig. Ibland kan jag ju tänka "åh, vad jag ser gammal ut i dag", men så kommer livet och knackar på. Jag är ingen deppig typ. I västerlandet säger man "tiden går". I österlandet säger man "tiden kommer". Det tycker jag är bra. Sedan gillar jag humor. Har man inte humor kan man inte jobba med mig.

Sjunger du nu för tiden?

- Inte ens i duschen. Jag har blivit brädad av en bra sångerska. Hon heter Eva. Men jag är stolt över Två av oss.

Vad lyssnar du på för musik?

- Just nu är jag helt Kentifierad. Jag upptäckte Kent sent. Jag älskar Kent och de vet att jag gör det. Jag känner trummisen och frågade vilka låtar jag skulle plugga in. Ta hela boxen, sa han. Så då gjorde jag det. Tycker de har bra texter och det är bra musik att lyssna på när jag går i mina MBT-skor.

Hur tror du att du uppfattas av andra människor?

- Som jag tror att du uppfattar mig. Hur uppfattar du mig?

Du känns energisk, positiv, glad och lättpratad.

- Ja. Och jag tror att jag sprider min energi faktiskt. Jag får i alla fall höra det.

Har du några laster?

- Ja, jag älskar whisky. Mackmyra, en svensk whisky. Det ligger utanför Gävle. Den är så god. Whisky är en liten morot i livet. Jag dricker inte varje dag så klart, men när man jobbat hårt en vecka och får hälla upp en whisky med en isbit ... Det är en skön last att ha.

Har du följt med i valrörelsen?

- Jag försöker. Men jag stängde av i torsdags när de kastade skit på varandra. Och jag vet faktiskt inte vad det ska bli, men man måste rösta. Alliansen är okej, men KD kan jag ju inte rösta på för de vill ju inte ha mig. Jag är ju ingen kärnfamilj. På andra sidan finns det också svårigheter. Men jag måste rösta.

En sista fråga. Finns det bara en av dig och det är du?

- Ja, det gör det. Det är så sant som det är sjunget. Det är väl det som är det härliga, att alla vi är oss själva. Jag måste citera min fru: "Så många kvinnor jag spelat och aldrig gjort det bra". Om man är sig själv blir det allra bäst. Män som trivs med sig själva, de slår inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.