Efterlängtad sommarkänsla och många premiärdopp i Pöl Harbour

Badet i Jubileumsparken eller Pöl Harbour har öppnat för säsongen. När allmänheten väl släpptes in dröjde det inte många sekunder innan de första hugade badarna låg i vattnet.

ANNONS
|

Först i av de som kommit hit för att få ta ett premiärdopp var Markus. Han sprang ner i bassängen när allmänheten välkomnades för säsongen. – Jag ville vara först i badet och tydligen vann jag också. Det här är bästa platsen i Göteborg, säger han.

Tillsammans med kompisen Leif Eliasson är de både veteraner när det gäller Jubileumsparkens allmänna bad, eller Pöl Harbour som det också kallas. – Jag har varit här nästan så mycket som man kan vara. Vi avslutade förra året i november då var det nio grader. Men det går det med. Värmer man upp sig med en bastu så funkar det, säger Leif Eliasson.

ANNONS

Johanna allra först

Men den som var allra först att få hoppa i var Johanna Wennberg, som är parasimmare och även jobbar på badet. – Det var lite kallt men skönt eftersom det är så varmt i luften. Jag hoppas det blir en säsong med bra väder. Det blir så mycket roligare då. Med på invigningen var också kommunalrådet David Lega (KD). Han är själv gammal paralympisk simmare med hade inga planer på att hoppa i. – Det känns skönt att kunna lämna över det till den yngre generationen. 18 grader kanske inte riktigt är min grej, säger han.

"Tillgänglighet för alla"

David Lega menar att badet i Jubileumsparken är ett bra exempel på Göteborgs arbete med tillgänglighet för alla. – Tillgängligheten handlar inte bara om vilken stadsdel som du bor i eller var du kommer från utan att också att alla med olika typer av funktionshinder kan vara med och delta på samma villkor. Detta är en jättefin anläggning med bra möjligheter för de i rullstol att byta om och en lift om du inte kan klättra upp och ner ur bassängen, säger han.

Ia Kjellsdotter arbetar med driften av Jubileumsparken. En viktig del handlar om att arbeta normkritiskt, menar hon – Vi vill verkligen att alla göteborgare ska komma hit. Inte bara de som kanske bor nära eller som kan segla eller simma. Vi verkar för att alla ska ha en plats och vi jobbar aktivt för att se till att vi når alla i samhället. Sedan arbetar vi även med alla uttryck, att alla kroppar ska få plats. Vi ser alla olika ut och man ska kunna komma hit och få vara så som man är.

ANNONS

Morgondopp varje dag?

Efter ett dopp i bassängen sitter Linda Gester och självtorkar i solen. Även hon är ett stort fan av badet. – Det är så himla fint gjort. Det är tillgängligt för alla och fri entré. Det ligger på bästa stället i stan. Jag bor ganska nära och tänker att jag ska cykla ner hit och börja varje morgon med ett morgondopp från och med nu, säger hon.

ANNONS