Efterforskande av källa prövas i hovrätten

Christina Thomsen Thörnqvist, professor vid Göteborgs Universitet, fälldes för brott mot efterforskningsförbudet i tingsrätten. Nu ska fallet prövas av hovrätten.

ANNONS
|

I tingsrätten dömdes Christina Thomsen Thörnqvist, till dagsböter på 15 000 kronor och dessutom till att betala 35 000 i rättegångskostnader.

Bakgrunden varatt Göteborgs-Posten förra året publicerade en mejlväxling där Thomsen Thörnqvist ville att en kollega skulle förmå medarbetare att ta bort kritiska inlägg på Facebook. Efter artikeln i GP skickade tjänstemannen ett nytt mejl där det kan uppfattas som att tjänstemannen vill veta vem som låtit GP ta del av det första mejlet: "Hur i all världen har ett internt mail av nedanstående art kunnat nå G-P? ... Hur har den konversationen kunnat nå någon annan än dig? Du var enda mottagare av nedanstående mail".

ANNONS

Justitiekanslern beslutade att åtala tjänstemannen för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud då det inte är tillåtet för myndighetspersoner att efterforska källor.

Läs också: Försökte tysta kritiker på facebook - brottsanmäls

Professorn menade dock att honinte alls efterforskat utan tvärtom redan visste vem som vidareförmedlat informationen till media – eftersom den endast kunde härröra från en enda person. Källan var sålunda redan identifierad, och därför kunde det inte röra sig om brott mot efterforskningsförbudet. – Min fråga ... var en retorisk fråga med vilken jag som anställd uttryckte min starka kritik över att han genom att sprida mitt mail ännu en gång anslutit sig till dem ... som mobbat mig under flera år, har Thomsen Thörnqvist tidigare skrivit i en kommentar till GP.

Så här skrev tingsrätten i sin dom. "För att meddelarfriheten ska kunna upprätthållas har uppgiftslämnaren ett skydd för sin anonymitet som bland annat innebär att företrädare för det allmänna är förbjudna att efterforska bland annat av vem eller på vilket sätt uppgifter lämnats till media i publiceringssyfte. För straffansvar är det vidare inte nödvändigt att efterforskningen skett i syfte att vidta repressalier eller andra åtgärder mot uppgiftslämnaren – själva efterforskandet i sig är tillräckligt".

Nu kommer frågan att prövasav hovrätten som på måndagen beslutade att bevilja prövningstillstånd, något som krävs för brott där påföljden är böter.

ANNONS
ANNONS