Den höga explosionen hördes lång väg och ett vittne har berättat att den byggnad han befann sig i skakade. När han kom ut såg han den svårt skadade städaren, från det intilliggande flyktingboendet, ligga på marken.
Det var när städaren hade ställt ner en soppåse för att öppna en container som det exploderade.
– Jag kände explosionen och flög omkull, jag tittade ner och såg att det var illa, berättade han själv i polisförhör.
Under den efterföljande rättegången berättade han också hur han försökte ta sig bort från platsen.
– Mina kläder började brinna så jag tog av dem och kröp därifrån.
LÄS MER: Så farliga var nazistbomberna i Göteborg
Fast i rullstolen
Än i dag har städaren svåra skador. Han kan inte stå eller gå utan får sitta i rullstol. Åklagaren ansåg att städaren utsattes för ett mordförsök och att dådet i sig skulle rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
Detta var bara ett av vinterns tre bombdåd i Göteborg, där två av de tre bomberna exploderade.
Två månader tidigare detonerade en bomb som var placerad på en cykel som i sin tur stod utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. Då var det ingen som kom till skada.
Enligt åklagaren fanns det planer för en tredje bomb men denna exploderade aldrig på grund av ett konstruktionsfel. Bomben hittades på Lilleby camping.
– Tre sprängladdningar utplacerade, varav två exploderade. Här finns politiska motiv, politiska syften. Det här är mycket ovanlig och extremt allvarlig brottslighet, har kammaråklagare Mats Ljungqvist sagt tidigare.
Han fortsatte:
– Det har handlat om "fara för liv och hälsa" vid samtliga tre tillfällen.
LÄS MER: Innan dåden - nazister fick militärutbildning i Ryssland
LÄS MER: Nazisten om paramilitära träningslägret: "En friluftskurs"
Yrkade på långa fängelsestraff
Tre nazister, Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20, med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, åtalades för deras olika inblandning i de tre dåden.
Bland åklagarens bevisning finns dna-spår på bomber, spaningsbilder, bevis på att sprängmedel hämtats från den enas dynamitförråd och konversationer mellan de åtalade som visar på en radikalisering i viljan att ta till mer våld i kampen för revolutionen. Dessutom var de tre sprängladdningarna uppbyggda på samma sätt
När rättegången avslutades yrkade han på långa straff.
Men de tre männen nekar till brott.
– När det gäller de här bomberna så har han förnekat det rakt av och han har inte förändrat sin inställning hittills, sa Michael Hansson som försvarar Viktor Melin som är den ende som misstänktes för inblandning i samtliga tre dåd när åtalet väcktes.
Under rättegången valde han sedan att inte svara på några frågor.
Döms till fängelse
På fredagen kom domen:
Viktor Melin döms till åtta år och sex månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, vapenbrott och försök till allmänfarlig ödeläggelse.
Jimmy Jonasson döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i fem år.
Anton Thulin döms till fängelse i 1,5 år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.
Viktor Melin och Jimmy Jonasson frias alltså för åtalspunkten som rör försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel mot städaren. Men de ska betala skadestånd på 197 000 kronor till städaren.
Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att "gärningarna har inneburit fara för människors liv eller hälsa. En anställd vid hotellet befann sig omedelbart bredvid bomben när den exploderade och orsakades livshotande skador".
Tingsrätten anser att "de tilltalades anknytning till Nordiska motståndsrörelsen kan förklara valen av flyktingboenden och Syndikalistiskt forums lokaler som val av mål för bombattacker".
Inte en enhällig dom
I pressmeddelandet framgår det dock att domen inte är enhällig. Rättens ordförande anser att Viktor Melin och Jimmy Jonasson frikännas från allmänfarlig ödeläggelse vid hotellet som tjänade som flyktingboende och att den hotellanställdes yrkande om skadestånd ska avslås eftersom han anser att det inte är överbevisat att de låg bakom dådet.
Han anser därför att deras straff skulle landa på fängelse i fem år och sex månader för Viktor Melin och två års fängelse för Jimmy Jonasson.
Rätten skriver att de reducerat Anton Thulin straff på grund av hans ungdom.
Bevisen som fällde dem
Det är framförallt tekniska analyser som knyter männen till brotten, skriver tingsrätten.
Och de jämförande analyserna visar att det finns likheter mellan hur de tre bomberna konstruerats "vilka talar för att gärningsmännen till alla tre brotten kan sökas inom samma personkrets", skriver tingsrätten.
Det har också lagts fram bevisning på att Viktor Melin och Anton Thulin köpt komponenter till bomberna.
Och så finns det dna-spår från Viktor Melin på bomberna vid Syndikalistiskt forum och vid campingen.
Dessutom är det bevisat att sprängmedel och sprängutrustning som använts vid flyktingboendena kommer från 50-åringens lager av sprängmedel.
"Omöjligt att inte fatta sympati"
Viktor Melins advokat, Michael Hansson, ser trots allt vissa framgångar i domen:
– Att rådmannen och jag har samma uppfattning om sprängningen på Axel Adlers gata är ju glädjande. Han anser inte den delen vara bevisad och ville flytta ner min huvudman på fem och ett halvt års fängelse istället för åtta och ett halvt.
Hansson fortsätter:
– Sen kan jag ur någon typ av medmänsklig synvinkel ändå förstå att man dömer för allmänfarlig ödeläggelse gällande det avsnittet. Har du suttit med och sett och hört den stackars städaren är det nästan omöjligt att inte fatta sympati. Det blir förstås svårt för rätten att leva med att ingen fälls till ansvaret för den explosionen.
Melins advokat är också förhållandevis nöjd med att tingsrätten utdömer straff ”utifrån vad som hänt, och inte för vad som kunde ha hänt”.
– Påföljderna ligger i fas med vad som faktiskt skett. Men som sagt, att min klient fälldes för bomben på Axel Adlers gata skaver. Det är den klart svagaste delen i åtalet, summerar Michael Hansson.
"Kraftfulla markeringar"
Kammaråklagare Mats Ljunqvist ville inte prata om nöjd eller missnöjd efter att domen avkunnats.
- För oss är det bra att alla tre döms och att alla tre brotten anses uppklarade. Utifrån vad var och en fälls för så är också påföljderna i nivå med vad jag tycker är rimligt.
Han tillägger dock i nästa andetag:
- Det är ändå oerhört kraftfulla markeringar som rätten gör, det är hårda straff. Mellan raderna kan man tolka det som om de politiska perspektivet varit försvårande för de tilltalande.
Ljungqvist har emellertid vissa synpunkter på att dådet vid Axel Adlers gata, där en städare fick livshotande skador, inte bedömts som mordförsök.
- Här har rättens värderat de misstänktas uppsåt på ett annat vis än jag gjort. Domstolen menar att de inte hade uppsåt att åstadkomma skadorna. Jag anser att de varit helt likgiltiga för effekterna av den utplacerade bomben, förklarar Ljungqvist.
Att rådmannen varit skiljaktig i den delen, och velat fria helt, kan påverka den fortsatta processen.
- Jo, ordförandens röst väger förstås tungt. Men det innebär inte automatiskt att hovrätten håller med honom. Jag har sett situationer där tingsrätten friat och hovrätten fällt. Det är ingenting jag hakar upp mig på, säger åklagaren.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.