Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valkyria var Lisebergs jättesatsning inför sommaren. Bild: Robin Aron
Valkyria var Lisebergs jättesatsning inför sommaren. Bild: Robin Aron

Efter Valkyrias försening: Liseberg kräver konsulter på 65 miljoner

Lisebergs jättesatsning på Valkyria blev försenad på grund av det konsultföretag som ansvarade för de geotekniska undersökningarna, enligt Lisebergs vd Andreas Andersen.
Nu kräver nöjesparken teknikkonsulterna på 65 miljoner kronor, uppger GT.

Under våren förra året stod det klart att Lisebergs storsatsning på berg- och dalbanan Valkyria inte skulle bli klar till att nöjesparken öppnade för säsongen. I stället var det först i augusti som åkattraktionen togs i drift.

Det som då sades vara problemet med bygget var den 50 meter långa tunneln som skulle byggas på åtta meters djup i leran. Men, enligt Lisebergs vd Andreas Andersen, så låg felet hos de teknikkonsulter, som tog fram underlag om markförhållanden och geotekniska förutsättningar.

– Det är en fråga som är relativt teknisk och som hänger ihop med att vi menar att de inte har gjort det jobb som de borde ha gjort, säger Andreas Andersen.

Andreas Andersen, vd för Liseberg. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Andreas Andersen, vd för Liseberg. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Totalt omfattar kraven 65 miljoner kronor, något som GT var först med att rapportera om. Liseberg har kommit fram till den summan genom att räkna samman ett antal olika poster, enligt Andreas Andersen.

– Dels är det ersättning för en fördyring av projektet, fel och förseningar i deras leverans, ersättning för utebliven vinst och dels finns det ett element av vite, som är reglerat i kontrakten, säger han till GP.

Liseberg inväntar svar från företaget

Liseberg väntar nu på att höra hur företaget ställer sig till kraven. I det brev som Lisebergs juridiska ombud har skickat till företaget framgår det också att Liseberg menar att uppdraget fortfarande inte har slutförts. Bland annat handlar det om underlag och verifikat som inte levererats.

”Liseberg AB får därmed återigen anmana er att översända kompletta verifierade beräkningar för Valkyriatunneln”.

Liseberg menar också, efter att ha låtit andra geotekniska experter granska teknikkonsultbolagets arbete, att det finns flera andra ”allvarliga brister”. Det handlar bland annat om de felaktiga beräkningarna av markförhållandena som i nästa skede lett till felaktiga bygghandlingar och dessutom resulterat i att förstärkningsarbeten och stabiliserande åtgärder har behövt göras.

På frågan om Andreas Andersen och Liseberg kan tänka sig att anlita samma företag även i framtiden svarar han:

– Vi får se hur det här landar.

GP har sökt teknikkonsultbolaget utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.