Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/50

Efter våg av bombdåd - ytterligare en gripen

En bomb exploderade utanför vänsterrörelsen Syndikalisternas högkvarter i centrala Göteborg, den andra i närheten av ett flyktingboende i Västra Frölunda och i förra veckan hittades en tredje bomb bakom en husvagn på Lilleby camping. – Vi kan inte utesluta att de tre hör ihop, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist. I ett av målen sitter en ledande nazist häktad. Nu har en person gripits för den planerade sprängningen mot campingen.

En fredagskväll i november kom ett larm om en explosion utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg.
– Hela huset skakade, det är hemskt, sa personen till GP efter explosionen.
– Vi kan inte utesluta politiska motiv, sa då Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

LÄS MER: Skarp bomb hittad vid flyktingboende i Göteborg

Utreds av Säpo

Dagen efter kopplades Säkerhetspolisen, Säpo, in.
– Vi har kopplats in på begäran av Göteborgspolisen. Men det är de som håller i utredningen så ytterligare frågor ställs till dem, sa Ulf Strömberg, befäl vid Säpo till GP.
För snart två veckor sedan häktades en ledande nazist i Nordiska motståndarrörelsen på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse för dådet.
– Den person som är misstänkt, han är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. Den kombinationen, att en person som hör hemma i Nordiska motståndsrörelsen och att målet är en fackförening gör att Säkerhetspolisen hanterar ärendet, kombinerat med Riksenheten för säkerhetsmål, sa då Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, som leder utredningen:

LÄS MER: Ledande nazist häktad efter explosion

Nekar till anklagelserna

Den häktade förnekar brott.
– Jag vill inte uttala mig om målet annat än att min huvudman förnekar det som åklagaren påstår. Det är en allvarlig händelse, det behövs tid för utredning, sa mannens advokat Michael Hansson.

Ytterligare en person har suttit anhållen misstänkt för inblandning men släpptes snart.

Förra veckan hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby camping – ett mellanboende för nyanlända.
– Man har gjort bedömningen att det misstänkta föremålet var skarpt och innehöll någon form av sprängmedel. Men nu har man desarmerat föremålet så det är ofarligt nu, sa polisens pressinformatör Peter Adlersson.

De boende på Lilleby camping blev chockade av beskedet om att det var en skarp sprängladdning som placerats vid deras hem.
– Det är galet. Vi bor på en plats där de har hittat en riktig bomb, sa Bilal Almobarak som bor i området.

LÄS MER: Efter explosionen i Göteborg - polisen misstänker mordförsök

Tre händelser kopplas ihop

Nu har en person anhållits misstänkt för att ha försökt utföra sprängattentatet mot boendet.
– En person har i dag anhållits misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det består i att vi menar att den här personen är kopplad till den bomb som hittades vid Lilleby camping, säger Mats Ljungqvist.

De två ärendena - kafébomben och campingbomben - utreds tillsammans. Dessutom finns ett tredje bombdåd med i utredningen. I början av januari exploderade en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Då skadades en man i 30-årsåldern mycket allvarligt.
– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg, säger Mats Ljungqvist och nämner de tre ovannämnda händelserna.
– Grunden för att vi tog över dem är att vi kan inte utesluta att de tre hör ihop.

"Mycket allvarligt"

Varför utreds de av Säpo och riksenheten för säkerhetsmål​?
– Utgångspunkten är att det är frågan om tre kraftiga laddningar som lagts ut. Med hänvisning till de mål som varit, dels lokalen som är knuten till fackföreningsrörelsen Syndikalisterna, men också det faktum att två av de här har riktats mot flyktingboende gör att det ligger inom säkerhetspolisens arbete, säger Mats Ljungqvist som ser mycket allvarligt på händelserna.

– Allmänt sett så kan jag konstatera att den omständighet att tre bomber har placerats ut på det sätt som har skett är naturligtvis oerhört allvarligt. Det är också på det sättet att två av tre bomber har exploderat. I det första fallet konstaterar jag att det var ren tur att ingen allvarligt skadades eller dödades. Men jag kan konstatera att en person är mycket svårt skadad i samband med den andra bomben. Det är klart att det här är tre mycket allvarliga gärningar. Därför lägger vi ner mycket kraft och resurser på att undersöka de tre händelserna.

Han vill inte kommentera om det finns något samband mellan den häktade och den nu anhållne. Eller om den anhållne är med i Nordiska motståndsrörelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.