Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, är nöjd över Arbetsmiljöverkets beslut om Göteborgs hemtjänst.
Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, är nöjd över Arbetsmiljöverkets beslut om Göteborgs hemtjänst. Bild: Stefan Bennhage

Efter strul i hemtjänsten – Göteborg hotas med miljonböter

Hemtjänsten i Göteborg har dragits med problem som för korta restider och appstrul. Nu ger Arbetsmiljöverket Göteborgs stad en deadline på knappt fem månader att lösa problemen – annars riskerar kommunen en böteslapp på en miljon kronor.

ANNONS

För två månader sa Arbetsmiljöverket till på skarpen gällande Göteborgs hemtjänst. Myndigheten övervägde att hota om vite om inte problemen inom hemtjänsten åtgärdades.

Framför allt skulle planeringen av restid mellan omsorgstagare bli bättre, man skulle få mer tid för administrativa uppgifter och arbetsutrustningen skulle fungera bättre.

LÄS MER:Göteborg stad hotas med böter efter app-kaos

Under fredagen kom beslutet: Arbetsmiljöverket anser att Göteborgs stad inte har löst problemen och hotar med vite. Kommunen måste betala en miljon kronor om följande problem inte är lösta 1 maj 2020:

• Restider ska planeras in utifrån valt transportsätt och avstånd mellan omsorgstagare.

• Tydliggöra vad som är administrativa uppgifter och ge tid för dessa. Tiden som är avsatt för kringuppgifterna ska vara tydligt och synligt i schemat och telefonen.

ANNONS

• Arbetsutrusning, mobiltelefon och programvaror ska ha rätt funktioner.

LÄS MER:Hemtjänstcheferna larmar: "Utmaningarna för svåra för oss"

Facket: "Otrolig seger"

Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, är nöjd över beslutet. Hon menar att det har funnits tid för kommunen att åtgärda problemen, men att det inte har gjorts.

– Det är en otrolig seger för skyddsombuden i Göteborgs stad och för hemtjänsten, det är fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Men segern är egentligen inte vitet på en miljon kronor, segern är att det antagligen kommer bli en stor förändring för hemtjänsten i Göteborg.

Enligt Anna Skarsjö är det rätt ovanligt med vite om en miljon kronor. Tidigare i år riskerade Luleå att behöva betala 200 000 kronor om de inte rättade till problemen i hemtjänsten.

– Det vi behöver prata om är att det fattas pengar här ute. Det är inte enskilda enhets- eller områdeschefers fel utan det finns inte tillräckligt med pengar hos hemtjänsten. Det behöver politikerna i Göteborg åtgärda, säger Anna Skarsjö.

Lann (KD): "Har pågått förbättringsarbete"

Elisabet Lann (KD), ordförande i kommunstyrelsens äldreberedning, har inte tagit del av beslutet förrän GP läser upp det.

– Det är helt självklara, rimliga krav, så ska det fungera. Problemet är att de här anmälningarna som Arbetsmiljöverket hanterat inkom förra året, säger hon.

Enligt Lann är risken att kommunen måste betala inte stor.

ANNONS

– Sedan anmälningarna har det pågått ett systematiskt förbättringsarbete som jag har uppfattat att Arbetsmiljöverket inte har tittat på. Hur problemen ser ut i dag, det får stadsledningskontoret summera och svara Arbetsmiljöverket.

LÄS MER:Hemtjänstpersonalen om arbetsmiljön: "Vi övervakas av cheferna"

ANNONS