Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Efter snö kommer regn

Det mest intensiva snöfallet har dragit österut. I kväll väntas en del regn över Västsverige.

Natten till torsdagen föll 4 centimeter nysnö i Göteborg.

– Under dagen kan man räkna med snöfall av och till men inte lika mycket som under morgonen. I ytterskärgården blåser det också, mellan 10 och 12 meter per sekund. På land blir det dock inte lika blåsigt, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog vid SMHI i Norrköping.

På torsdagskvällen blir det något mildare och regn är att vänta. För mellersta och norra Sverige väntar en tuffare väderutmaning.

– För Svealand utfärdar vi en klass 1-varning eftersom det kommer att falla mycket snö, för Västernorrland en klass 2-varning. Där kan det bli riktigt besvärligt, säger Therese Fougman.

För Västsveriges del väntas sol på fredagen. Men på lördagen är det återigen dags för nederbörd enligt SMHI. Och eftersom temperaturen har stigit något blir det troligen regn.

– Helgen avslutas sedan med uppehåll, milda temperaturer och ganska blåsigt på söndagen, säger Therese Fougman.

Snöfallet under Trettondagen har skapat stora problem på vägarna i Västsverige.

– Det är besvärligt nästan överallt. Det plogas för fullt men vi måste prioritera de större vägarna. Många lastbilar har inte vinterdäck och flera har fått stopp på vägarna, säger Erik Hammarberg, trafikledare på Trafikverket.

På torsdagsmorgonen fastande bland annat en lastbil i backen på E 6 utanför Tanumshede vilket orsakade kilometerlånga bilköer i norrgående riktning under flera timmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.