Bengt Randén, förvaltningsdirektör för grundskoleförvaltningen.
Bengt Randén, förvaltningsdirektör för grundskoleförvaltningen. Bild: Julia Sjöberg

Efter skolvalskaoset: Förvaltningen ska struktureras om

Hundratals barn och vårdnadshavare har rasat mot Göteborgs skolplaceringar – nu ska kommunen ta till flera åtgärder. Bland annat ska man strukturera om grundskoleförvaltningen och det ska bli färre skolval. Bengt Randén, grundskoledirektör, ber även de drabbade om ursäkt.

ANNONS
|

Förtvivlade föräldrar över hela Göteborg protesterade när deras barn placerades på skolor de inte har valt – i många fall långt från hemmet.

Hundratals överklagade och just nu går över 500 barn hemma och hoppas på att få gå på en skola i Göteborg som de har valt själva. Flera föräldrar planerar att hålla sina barn hemma i protest.

LÄS MER:Rekordmånga har överklagat skolvalet – nu väntar strejk

Bakgrunden är att grundskolevalet i Göteborg för andra året i rad administrerats av stadens grundskoleförvaltning, istället för stadsdelarna som förut.

Från och med i år processas ansökningarna digitalt där uppgifter om bostadsadress, skolenhetsönskemål och eventuell syskonförtur matas in i en databas.

ANNONS

Men föräldrar och elever har sedan i slutet av april, då skolplaceringarna skickades ut, vittnat om att barn skiljs från klasskamrater och placeras i skolor som ligger mil från hemmet.

LÄS MER:Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Fullständigt haveri"

Enligt Göteborgs kommun har skolvalet och placeringarna inte har fungerat, utan snarare har ”lett till problem för elever och vårdnadshavare, politiker i grundskolenämnden och för grundskoleförvaltningen.”

I ett pressmeddelande skriver kommunen att Bengt Randén, förvaltningsdirektör i grundskoleförvaltningen, vill ”be om ursäkt för att det har blivit problem med skolvalet”.

– Vi måste ta detta på största allvar. De fel som har blivit uppenbara i och med årets skolval får inte upprepas, säger han.

Det är ju flera skolplaceringar som är överklagade och över 500 elever med vårdnadshavare som väntar på beslut. Hur ska deras situation lösas?

– Alla kommer inte kunna lösas. Det kommer de inte hur perfekta regelverk vi än skapar i framtiden. När vi upptäckte att ett antal hundra familjer hade fått fel placering på grund av ett handhavandefel rättade vi det på individnivå. Skolbytesperioden är också utökad men vi kommer inte kunna ge alla de önskemål de önskar.

Hur ser ni på att det finns vårdnadshavare som planerar att hålla hemma sina barn istället, i en skolstrejk?

ANNONS

– Det är klart att det är väldigt olyckligt om man gör det. Vi vill naturligtvis att föräldrar ska känna sig trygga och att man får en plats som de tycker fungerar, men skulle man hålla barnen hemma så har vi skolplikt i det här landet och det är inte okej att inte komma till skolan.

LÄS MER:Psykologen: "Ett skolbyte måste inte vara dåligt”

Åtgärder: Färre skolval och extern granskning

I en internrevision utredde kommunen vad som har gått fel och nu presenteras åtgärderna:

• Grundskoleförvaltningen ska struktureras om på enhets-, avdelnings- och förvaltningsnivå.

• Ledning och planering av arbetet för kommande skolval och skolplaceringar flyttas från myndighetsavdelningen till avdelningen för stöd till verksamhetsstyrning och utveckling.

• Reglerna för skolval och skolplaceringar kommer att ändras så att de tydligare följer skollag och tar hänsyn till elev- och barnperspektiv.

• Politikerna i grundskolenämnden kommer att få mer information om skolvalet och ha större inflytande på arbetet med skolvalet. Det kommer att ske i en referensgrupp där politiker kommer att ingå.

• Färre skolval i den nya organisationen för skolenheterna som politikerna i grundskolenämnden har fattat beslut om.

• Planeringen av hur många platser det finns på varje skola och i olika delar av staden ska bli bättre och tydligare.

• En extern granskning av grundskoleförvaltningens arbete med skolvalet 2020 är beställd.

ANNONS

Åtgärdsplanen kommer att redovisas för politikerna i grundskolenämnden på nämndens möte onsdag 19 augusti.

LÄS MER:Alexander, 12, misshandlades – skolbyte tog månader

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS