Dennis Jonsson och dottern Tyra deltog i nalleprotesten mot skolvalet i Göteborg. Idag får 1 600 personer avslag på sina ansökningar om skolbyte.
Dennis Jonsson och dottern Tyra deltog i nalleprotesten mot skolvalet i Göteborg. Idag får 1 600 personer avslag på sina ansökningar om skolbyte. Bild: Mia Höglund

Efter skolvalskaoset – 1600 får avslag på byten

Under våren har drygt 2 100 elever sökt om att få byta skola. Nu får 1 600 av dem avslag på sin ansökan, vilket innebär att de tvingas gå på skolor de inte vill gå på.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har skrivit en rad artiklar om skolvalet i Göteborg, som har varit hårt kritiserat från många föräldrar. Vi har bland annat skrivit om nioåriga Gustav Färm som fick en skolplacering på Gårdsstensskolan, på andra sidan älven från hemmet i Hisings Kärra. Vi har även uppmärksammat 13-åriga Melvin Lessner Sveen som först placerades på Brunnsboskolan på Hisingen, en dryg timmes restid hemifrån.

LÄS MER:Skolvalet: Majoritet har inte fått igenom överklagan

Idag har grundskoleförvaltningen skickat beslut till alla som ansökt om att byta skola inför hösten. Totalt rör det sig om ungefär 2 100 ansökningar, både elever som av olika anledningar vill byta skola och elever som omfattades av skolvalet men inte var nöjda med sin placering.

ANNONS

500 elever erbjöds nya skolplaceringar och 360 av dem fick sina förstahandsval. Resterande 1600 får avslag på sin ansökan.

– Flera elever som inte fick den skola de önskade i skolvalet har nu fått det. Samtidigt är det också många som har fått avslag på sin ansökan om skolbyte eftersom de har sökt till skolor som är fulla, säger Nils Kaiser som är tillförordnad myndighetschef på grundskoleförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Får plats långt hemifrån

Den senaste månaden har Göteborgs-Posten varit i kontakt med många föräldrar som är missnöjda med barnens skolplaceringar i skolvalet. Ofta handlar det om att barnen får orimligt långa restider eller att alla kompisar fått plats på en annan skola.

Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen konstaterar att alla elever inte kan få sina förstahandsval i skolbytet.
Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen konstaterar att alla elever inte kan få sina förstahandsval i skolbytet. Bild: Anders Ylander

Grundskoleförvaltningen uppger att de försökt ta hänsyn till sådant i sin bedömning. De har sett över elever som har fått placeringar ensamma från sin tidigare skola och elever med särskilda behov.

– Många av dem har redan erbjudits nya skolplatser. Eftersom det är fullt på många skolor kommer vi däremot tyvärr inte kunna erbjuda alla nya skolplaceringar, säger Nils Kaiser.

Så fungerar skolval och skolbyte

Skolval genomförs när man slutar på en skolenhet. Om man går på en skolenhet som bara har F-3, gör man ett nytt skolval till årskurs 4. På skolenheter som har alla årskurser från F till 9 behöver eleverna inte göra några val mellan stadierna. Skolvalet genomförs inför varje hösttermin.

Skolbyte kan man önska om inför varje termin. Skolbyten sker i mån av ledig plats. Till höstterminen 2020 har kommunen fått omkring 2 100 ansökningar, både från elever som av olika anledningar vill byta skola och elever som omfattades av skolvalet men inte var nöjda med sin placering.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Ministern om hur skolvalet kan göras om

LÄS MER:Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Fullständigt haveri"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS