Efter rampbråket – skejtarna tillbaka i Plaskis

På lördagen vimlade Plaskis i Majorna av skejtare igen – den här gången på ljudisolerade ramper. Nu slipper Amadeus Guerrero Cedervall, kompisen Viggo Heilmann och alla andra åka iväg för att utöva sin favoritsport.
– Det var ju här jag började åka för tre år sedan, säger Viggo.

ANNONS
|

På sommaren fylls Plaskis med vatten och barnfamiljerna samlas för att bada. När poolen är tom har det varit en av Göteborgs mest populära platser för skateboardåkare men i september förra året tog det stopp.

För att göra en lång historia kort hade en nyinflyttad granne reagerat över ljudnivån och ljudmätningar visade att den låg 2-4 decibel över tillåten bullernivå, och skejtarna portades.

Nu rullar hjulen igen

”Inga ramper eller hinder i dammen. Att ställa ut objekt i dammen bedöms som nedskräpning, dessa kommer som rutin att plockas bort.” stod det på lapparna som park- och naturförvaltningen satte upp.

Men nu rullar hjulen i Plaskis igen under några månader innan det är dags att fylla poolen med vatten över sommaren. Sedan väntar ett par månaders åkning till hösten innan frosten kommer.

ANNONS
Olof Heinö är nöjd över Plaskis i Majorna är öppet för skejtarna igen men efterlyser en permanent plats för de många unga utövarna.
Olof Heinö är nöjd över Plaskis i Majorna är öppet för skejtarna igen men efterlyser en permanent plats för de många unga utövarna. Bild: Sanna Tedeborg

Olle Heinö, djupt engagerad i frågan och skejtare sedan många år vill inte blicka bakåt.

– Streetskejt är den mest populära grenen och det här känns väldigt bra men samtidigt är Plaskis bara en temporär yta och vi behöver en permanent plats. I Göteborg är ytor för den är grenen extremt eftersatt, till exempel jämfört med Malmö, och behovet är akut, säger han.

Amadeus Guerrero Cedervall, 14 år, var en av alla på plats på lördagen när ramperna var utplacerade på Plaskis botten tidigt på eftermiddagen.

– Det är cool sport med ett gott häng och jag började här för två år sedan. Plaskis ligger nära och nu slipper man åka iväg till andra parker, så det känns jättebra, säger han.

Flera gånger i veckan

Både han och kompisen Viggo Heilmann, 12 år, skejtar efter skolan flera gånger i veckan.

– Ibland åker jag i parken i gamla Bunkeberget i Gamlestan och i actionparken vid Bergakungen, så jag blandar lite men Plaskis ligger ju alldeles nedanför skolan där jag går, säger han.

Skateboard, eller skejtboard, är en sport som startades i USA av surfare som ville åka på marken på 50-talet. Skateboardåkning har genom åren blivit mer och mer av en sport med många olika världsmästerskap och utövas av miljoner människor världen över.

ANNONS

Fram till 22.00 på kvällarna kan skejtarna åka, därefter ska tystnad råda i området.

LÄS MER:Nu ska skejtarna stoppas i Plaskis: ”Nedskräpning”

LÄS MER:Politikerna om Plaskis framtid efter skejtbråket

LÄS MER:Bra att det bråkas om skejtarna i Plaskis

LÄS MER:Kommunalrådet vill se skejtarna göra comeback i Plaskis

LÄS MER:Rädda skateboardåkningen i Plaskis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS