Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Efter rättspsykiatriska undersökningen: Läkarens besked om Hammarkvinnan

Den så kallade "Hammarkvinnan" har erkänt att hon dödade sin släkting från Kungsbacka tidigare i år. Sedan orsakade hon tumult på E6. Nu har hon genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och läkarna gör bedömningen att hon bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

I slutet av januari hittades en 73-årig kvinna död i sitt hem i ett område i Kungsbacka. Kvinnan hade legat död i flera dagar och misstankarna riktades mot en kvinna som omhändertagits av polis några dagar tidigare.

Kvinnan hade orsakat tumult på E6 vid Kålleredsmotet utanför Göteborg efter att ha krockat med en annan bil och därefter jagat en person med en hammare i högsta hugg.
Polisen körde kvinnan till sjukhus där hon fick psykiatrisk vård.

LÄS MER. Hammarkvinnans förklaring: Styrdes av en "urkraft" 

Koppling mellan Hammarkvinnan och mordoffret

Kvinnans bil hade setts vid brottsplatsen i Kungsbacka. Dessutom fanns en koppling mellan Hammarkvinnan och mordoffret - de var släkt.

Kvinnan är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon har erkänt att hon dödade sin släkting.
– Men hon förnekar att hon ska ha haft uppsåt att döda, sa Cecilia Bergsten vid polisen i Halland.

LÄS MER: Krasch på E6 - en person jagades med hammare 

Gjort två undersökningar

Hon har tidigare genomgått en paragraf 7-undersökning som är en liten sinnesundersökning. Den visade att det finns skäl att misstänka att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och även vid undersökningen.

Därför beslutades det att kvinnan skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Nu har resultatet på den kommit, som Kungsbacka-Posten var först att skriva om.

I den konstaterar läkaren att kvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läkaren skriver att kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång", därför anser läkaren att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

LÄS MER: "Hammarkvinnan" häktas för mordet på sin släkting 

Styrdes av urkraft

Läkaren skriver också att det finns en risk att hon, på grund av den psykiska störningen, kan återfalla "i brottslighet av allvarligt slag".

Som GP tidigare skrivit har kvinnan under paragraf 7-undersökningen beskrivit trafikolyckan på E6 som att hon ha haft "en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne". Därför agerade hon så aggressivt mot de andra bilisterna och polisen. I ett förtydligande säger kvinnan att "kärleken" inte behövde vara en person utan mer som en religiös upplevelse.

Hon ska också ha beskrivit det som en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med".
Dessutom berättade att hon hade "svårigheter att skilja på vad som var dröm och verklighet".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.