Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter proteststorm: Tittar på ny plats åt flyktingboende

Kritikstormen mot kommunens tolv planerade flyktingboenden har nått även allianspolitikerna. Nu tänker Moderaterna utreda alternativa platser där flyktingfamiljerna kan bo.

Som GP berättade idag har det blivit starka reaktioner efter att kommunen presenterat förslag om att bygga tillfälliga bostäder för barnfamiljer och ensamkommande som beviljats permanent uppehållstillstånd. Sammanlagt rör det sig om tolv boenden runt om i staden. På Facebook har flera grupper startats där grannar och politiker mobiliserar protester för att stoppa boendena. Många är oroliga över att flyktingboenden ska leda till mer våldsbrott och kriminalitet, andra är rädda för att bostadspriserna i de berörda områdena ska sjunka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Medlemmarna uppmanar varandra att överklaga, protestera på informationsmöten och kontakta ansvariga tjänstemän och politiker. En av dem som tagit emot protestmejl är Hampus Magnusson (M), ledamot och andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

- Det har varit hur mycket som helst. Jag har även varit ute och besökt områdena och det finns ett tydligt missnöje bland många grannar. Jag förstår folks oro och vi moderater tar den på allvar. På måndag kommer vi att lägga fram ett nytt uppdrag i nämnden om att utreda alternativa platser där dessa boenden kan ligga, säger Hampus Magnusson.

Han säger att ett argument mot förslaget är att flera av boendena ligger nära hav och naturområden. Enligt Magnusson är det områden förknippade med rekreation, hälsa och lugn, något som flyktingboenden skulle kunna störa.

- Det är också områden som man annars inte tänkt bygga på. Det kanske är bättre att bygga flyktingboenden på områden där man ändå tänkt bygga. Ringön och Frihamnen skulle kunna vara bättre platser som inte är lika kontroversiella, säger Hampus Magnusson och poängterar samtidigt att han inte säger blankt nej till det nuvarande förslaget.

Han säger att han ska försöka få med sig de övriga allianspartierna och riktar samtidigt en känga mot Sverigedemokraterna. Under onsdagen yrkade SD för att man vill stoppa planerna på de tillfälliga boendena helt.

- Det är enkelt för ett populistiskt parti att bara vara emot allt. Men vi är skyldiga enligt lag att erbjuda ensamkommande och barnfamiljer bostäder. Nu är människor här och vi behöver lösa situationen. Det handlar om att driva en seriös politik, det gör man inte genom att bara säga blankt nej till allt. Därför driver vi den här tredje linjen, säger Hampus Magnusson.

Liberalerna vill dock inte ta ställning i frågan ännu. Charlotte Darvik (L) säger att hon inväntar synpunkter från allmänheten.

- Detta är ju ett helt nytt tjänstemannaförslag som är ute på samråd och inget som vi politiker fått på bordet ännu. Men rent generellt så välkomnar jag andra förslag. Det är möjligt att man kan bygga mindre enheter och på fler platser än det som ingår i det nuvarande förslaget, säger Charlotte Darvik, ledamot i fastighetsnämnden.

Jörgen Fogelklou (SD) däremot upplever att allianspartierna börjat närma sig Sverigedemokraternas politik.

- Det känns bra att vi börjar få moderater och liberaler med oss. Nu verkar opinionen vända, säger Jörgen Fogelklou.

Kommunalrådet Marina Johansson (S) säger att hon är positiv till förslaget som hon menar kommer öka integrationen. Hon poängterar också att förslaget mycket väl kan justeras.

- Det är viktigt att ta människors oro på allvar. Det är hela poängen med att vi informerar nu och låter folk lämna synpunkter. Det bästa vore om alla kunde jobba konstruktivt i stället för att sprida rädsla och felaktig information. Men jag förstår att vissa partier vinner billiga poäng genom att göra det, säger Marina Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.