GP har tidigare skrivit om planerna på att flytta Bergsjöhöjds boende för äldre med missbruksproblematik, från utdömda lokaler i Bergsjön till ett nyrenoverat före detta äldreboende i Lundby.
Grannar i Lundby gamla kyrkby protesterade högljutt, bland annat med hänvisning till att boendet skulle hamna i närheten av barnfamiljer, förskolor och skolor.
Nu har flytten stoppats efter ett beslut i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden. En majoritet i nämnden, bestående av S, V, MP, Fi och D röstade ner sin egen förvaltnings tjänsteutlåtande. I stället vill man återstarta äldreboendet i lokalerna.

– Boendet på Byalagsgatan har renoverats under flera års tid. Vi vet om att det finns många boenden i närområdet som säger att de vill flytta dit i framtiden när det är dags, säger Marina Johansson (S), ledamot i nämnden.
Spelade grannarnas protester roll för ert beslut?
– Nej, inte alls. Vi vill satsa på kommunala boenden som kan konkurrera med alla privata boenden som håller på att ta över, så som det har blivit i Stockholm. Vi vill att skattepengarna går till fler sjuksköterskor och undersköterskor, inte till vinster.
Överetablering av äldreboenden
För närvarande finns en överetablering av äldreboenden i området, lägenheterna riskerar alltså att stå tomma. Det ser Marina Johansson inte som ett hinder.
– Så länge vi har den här konkurrenssituationen med privata, nybyggda boenden, så kände vi att vi behöver kämpa för den offentliga regin. Då är det viktigt att vi behåller fina, lite mindre boenden som det på Byalagsgatan, säger hon.
I stället är planen att lägga ner något av de mer slitna kommunala äldreboendena och flytta över personalen.
Nämndens ordförande Elisabet Lann (KD), reserverade sig mot beslutet som innebär att ett äldreboende flyttar in i stället för Bergsjöhöjds missbruksboende.
– Vi tar inte ställning till vad lokalerna skulle användas till, men vi tycker att det är oansvarigt att öppna ett nytt äldreboende med ganska få platser som kräver betydligt högre personaltäthet beroende på hur det är utformat. Det går till exempel inte att använda för demensboende, säger hon.
Måste hitta en ny lösning för Bergsjöhöjd
Dessutom menar hon att personalfrågan blir ett stort problem.
– Vi har ett dag ett överskott på 130–140 lägenheter och vi har jättestora rekryteringsproblem. Jag tror inte det har sjunkit in vilken personalkris vi har. Då kan vi inte fatta såna här beslut som dränerar vår övriga verksamhet.

På socialförvaltningen Sydväst konstaterar avdelningschefen Anna Holmqvist att man nu måste hitta en annan lösning åt Bergsjöhöjds boende.
– Vi behöver nu ta fram en ny plan för Bergsjöhöjds boende. Vi behöver agera skyndsamt så att vi kan möta de boendes behov och förbättra arbetsmiljön på Bergsjöhöjd, säger hon i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Fack kräver åtgärder efter larm om misär på missbruksboendet Bergsjöhöjd
LÄS OCKSÅ: Kommunstyrelsen röstade för fortsatt valfrihet
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.