Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter problemen med elsparkcyklarna – parkeringsplatser ska testas

Sedan elsparkcyklarnas inträde i Göteborg har de varit omdebatterade. Främst på grund av att de ofta varit felparkerade. Nu ska Göteborgs stad åtgärda problemet – med nya parkeringsplatser.

Elsparkcyklarna har varit ett stående inslag i den göteborgska stadsbilden sedan de med buller och bång kom under 2018. Under årens lopp har de varit föremål för både ris och ros.

Framförallt har kritiken legat i att de inte varit trafiksäkra och att de parkerats olägligt. I höstas slöts en överenskommelse mellan Göteborgs stad och elsparkscykelbolagen för att komma till bukt med problemen.

Den innehöll bland annat punkter som att sänka hastigheten på gator där många rör sig, samt vilka platser som man inte får parkera dem på.

LÄS MER: Hastigheten sänks för elsparkcyklarna i Göteborg

Trafikkontoret: Blivit bättre

Malin Månsson, trafikplanerare på trafikkontoret i Göteborgs stad, tycker att mycket har blivit bättre sedan dess.

– Vi har en bra dialog med företagen. Vi har inte kommit till rätta med problemen men överenskommelsen fungerar rätt väl men vissa delar är väldigt svåra att följa upp, säger hon och fortsätter:

– Det är tydligast i områden där vi kommit överens om att man ska sänka hastigheten, det ser vi att man gör. Och geofenca områden där man inte kan avsluta sin resa.

Under vintern och våren upplever Malin Månsson att det varit mer ordning än tidigare. Mycket på grund av att en del bolag drog tillbaka sina cyklar, och att pandemin gjort att många hållit sig inomhus.

Däremot ser hon en ökning sedan början av sommaren.

– Vi har fått in en del synpunkter om att det är mer oordning igen, det har vi själva också sett, säger Malin Månsson.

Förklaringen till sommarens oordning menar Malin Månsson grundar sig bland annat i att flera bolag som tagit in cyklarna under vintern nu är tillbaka på gatorna.

– Anledningen är delvis att antalet elsparkcyklar ökat mycket efter att de har varit mycket färre sen i vintras, säger hon.

Lösningen: Parkeringsplatser

Trots den generella förbättringen ser man från kommunens sida att felparkeringen fortsatt är ett problem. Därför kommer man att testa parkeringsplatser på ett antal ställen i stan.

– Vi kommer markera ut med skylt och vi kommer att testa särskilda ställ på något ställe, säger Malin Månsson.

Planen var att testa parkeringsplatser redan i våras, men då satte bland annat coronapandemin käppar i hjulet. Tidshorisonten för när parkeringsplatserna ska testas är ännu oklart, platserna likaså.

– Det kommer vara på fyra, fem ställen, jag kan inte säga exakt när det ska testas men det är inte så långt borta, säger Malin Månsson.

LÄS MER: 1 000 nya elsparkcyklar till Göteborg: ”Har resurser att öka utbudet”

LÄS MER: Kanalen är full av sparkcyklar och kundvagnar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.