Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals pass riskeras att förstöras och slängas då de inte hämtas ut i tid. Bild: Martina Holmberg / TT
Tusentals pass riskeras att förstöras och slängas då de inte hämtas ut i tid. Bild: Martina Holmberg / TT

Efter passköerna – nu kan tusentals pass förstöras

Pass som inte hämtas ut i tid läggs på hög på passcentraler över hela landet. I Göteborg kan omkring 13 000 pass komma att förstöras då de inte blivit upphämtade trots månader av tid och påminnelser från polisen.

Efter att köerna i våras ringlade sig långa för att få en passtid är det nu många som inte hämtar ut de färdiga passen. Totalt är det omkring 170 000 pass som, om de inte hämtas ut i tid, riskerar att makuleras över hela landet, rapporterar DN. 13 000 av dessa ligger och väntar på att bli upphämtade på passcentralen i Göteborg, som P4 Göteborg var först med att rapportera.

Tiden man har på sig att hämta ut sitt pass är tre månader från det att passet blivit klart, man får då ett meddelande från polisen om att det är dags för uthämtning. När dessa tre månader har gått får man en påminnelse att passet makuleras om man inte hämtar ut det inom ytterligare en månad.

Emma Fredriksson, gruppchef på passcentralen i Göteborg, berättar för P4 Göteborg att anledningen till att passen inte hämtas ut i tid kan ha att göra med ett minskat behov.

– Vi tror ju att det är för att behovet har minskat, man reser inte lika mycket nu på hösten då man väntar in vårtiden och sommarsemestrarna istället. Just nu har vi 13 000 pass som ligger i våra lådor och väntar, säger hon.

”Vi kommer att makulera och slänga dem”

4 000 av passen i Göteborg har legat på passcentralen i mer än tre månader.

– Efter det kommer vi att makulera och slänga dem tyvärr, säger Emma Fredriksson.

LÄS OCKSÅ: Hit kan svensken resa utan pass

LÄS OCKSÅ: Så långa är köerna för att förnya pass

LÄS OCKSÅ: Brist på passtider i Storgöteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.