Efter Nobelpriset: "Otroligt glädjande"

I fredags kom beskedet att årets fredspris går till anti-kärnvapenkampanjen Ican. Generalsekreterare Beatrice Fihn från Angered har knappt hunnit fira. – Det har varit helt hysteriskt, säger hon.

ANNONS
|

Det har varit hektiska dygn för Beatrice Fihn. GP når henne precis innan hon ska med ett plan till New York på söndagsförmiddagen. Hon berättar att fredagens besked kom som en stor chock.

– Först trodde jag att det var ett skämt, men nu känns det naturligtvis helt fantastiskt. Det är otroligt glädjande för alla som arbetar med det. Det här handlar om vår framtid.

Hur har de senaste dygnen sett ut?

– Första dagen var helt hysterisk. Våra mobiler exploderade och journalister kom springande och bankade på dörren, det var hur mycket folk som helst. Och eftersom vi är en internationell organisation har det varit firande världen över.

ANNONS

Hur har du själv firat?

– I fredags kväll samlades vi några vänner och kollegor och skålade lite efter alla intervjuer, men annars har det mest varit jobb.

Ican är en internationell koalition som arbetar med att avskaffa kärnvapen. Den består av över 450 organisationer i fler än hundra länder. Beatrice Fihn har varit högsta samordnare sedan 2014. Det var mycket tack vare hennes arbete som 122 länder i juli i år antog den FN-konvention som förbjuder kärnvapen i världen. Avtalet har i nuläget undertecknats av 53 länder. Att Sverige ännu inte har undertecknat avtalet är något som Beatrice Fihn är besviken på.

– Det är klart att vi tycker det är bra att Sverige för en ordentlig utredning och tänker igenom det men man har satt en tidsplan på ett år och det tycker jag är rentav löjligt.

Tror du att fredspriset kan påskynda undertecknandet?

– Det hoppas jag. Att säga nej till massförstörelsevapen borde vara ett enkelt beslut för Sverige.

Beatrice Fihn bor i Genève men är uppvuxen i Angered. Intresset för kärnvapenfrågan väcktes i samband med en praktikplats på Internationella Kvinnoförbundet för fred i Genève.

– Jag fascineras av synen på kärnvapen. De utgör ett så fruktansvärt maktmissbruk och vi accepterar det. Nu ska vi se till att vi får ut vårt budskap om förbudet mot kärnvapen. Vårt arbete är inte klart, det har bara börjat.

ANNONS
ANNONS