Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Efter nedläggningshotet mot Allégårdens kafé – beslutet skjuts upp

Förra onsdagen skulle social resursnämnd fatta beslut om att dra in de kommunala 1,5 miljoner kronor som går till Allégårdens kafé. Men beslutet om seniorverksamheten sköts upp efter att oppositionspartierna gaddat ihop sig.
– Det är en liten delseger, säger Hjördis Ahlm, styrelseordförande i Allégårdens pensionärsförening.

Social resursnämnd skulle fatta beslut om Allégårdens kafé i förra veckan. Något som medlemmar i Allégårdens pensionärsförening motsatt sig kraftigt, vilket GP skrivit. I förra veckan demonstrerade medlemmarna utanför nämndens möte för att stoppa beslutet.

Från de styrande allianspolitikerna var inställningen att finansieringen till verksamheten skulle slopas. Det handlar om en summa på 1,5 miljoner kronor per år som kommunen betalar ut till kaféverksamheten.

Enligt Nina Miskovsky (M), social resursnämnds ordförande, handlar det om att kaféverksamheten inte ingår i kommunens kärnverksamhet.

– Jag anser att det inte är rätt att positivt särbehandla en enskild förening så att de kan driva ett kafé, det gör vi ju inte för någon annan förening. Där känner jag att jag måste stå på mig.

LÄS MER: Pensionärer rasar mot nedläggningshot

Oppositionen eniga

På nämndmötet gjorde S, V, MP, och D gemensam sak och röstade för att återremittera ärendet med röstsiffrorna 6-3.

– Kaféet är ju på något sätt kärnan i det huset, det är inte alls samma sak om det försvinner, säger Marina Johansson (S), ledamot i social resursnämnd.

Sara Carlsson Hägglund (V), andre vice ordförande i social resursnämnd, menar att partierna måste få en bättre konsekvensbeskrivning av ärendet.

– Vi vill höra vad föreningen har att säga och vi vill ha rätt underlag innan vi fattar beslut, säger hon.

S, V, MP körde även över Alliansen och ändrade nämndens mål- och inriktningsdokument till ett rödgrönt, och stoppade den föreslagna nedläggningen av seniorläger.

Kan inte lova något

Marina Johansson kan i nuläget inte lova att kaféverksamheten blir fredad när beslut ska fattas på nytt under nästa möte i slutet av mars.

– När jag pratade med de andra rödgrönrosa partierna och Demokraterna så kändes det som att vi måste göra på något sätt så att kaféet får vara kvar. Men det blir inte kanske inte med samma förutsättningar eller ekonomi, säger hon.

Betyder det att ni kommer att arbeta för att verksamheten blir kvar?

– Det vågar vi inte lova än. Vi måste prata med förvaltningen, personalen och de som besöker kaféet. Men vi måste också ta ansvar för ekonomin, vi vill inte medverka och bara köra på. Förvaltningen har ju inte mer pengar än vad Alliansens budget ger den, säger Marina Johansson.

Hon utesluter inte det kan bli aktuellt att finansieringen sker under en annan förvaltnings regi, exempelvis kulturförvaltningen.

Hjördis Ahlm, styrelseordförande i Allégårdens pensionärsförening, ser på det som en delseger.

– Vi är försiktigt optimistiska och ser på det positivt att de här politikerna vill lyssna mer. Vi kommer att fortsätta att ha en dialog med politikerna och kanske är det möjligt att det blir något bra av det hela, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.