Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter kritiken – Liseberg inför nytt åkband med köföreträde

Liseberg fick hård kritik för beslutet att sluta låta personer med dolda funktionsnedsättningar gå före i köerna.
Nu inför nöjesparken ett nytt köföreträdesband för personer som har särskilt behov av att stå i kortast möjliga kö, efter att ha hållit ett möte med flera intresseorganisationer.
– Vi har inte haft som tradition att ha den typen av dialog, säger kommunikationschefen Julia Vasilis.

På onsdagen höll Liseberg ett möte med ett 15-tal intresseorganisationer, till följd av den hårda kritiken som riktats mot nöjesparken efter att man slopat köföreträdet för personer med dolda funktionsnedsättningar.

Lösningen som nu ska införas handlar enligt Liseberg om att skilja på behovet av ledsagare och behovet av köföreträde. Nöjesparken kommer således att införa ett nytt åkband som ger besökare köföreträde, om de kan intyga att de har ett sådant behov.

– Vi är tacksamma för den konstruktiva dialogen vi har haft med intresseorganisationerna och vi är övertygade om att vi med den nya lösningen dels säkrar att vi verkligen når de gäster som har särskilda behov, och dels löser upp några av de hanteringsmässiga problem vi har haft med de tidigare rutiner, säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

”Varit väldigt dåliga på att föra dialog”

Liseberg förtydligade regelverket inför säsongen, och argumenterade med att man sett att köföreträdet hade missbrukats av personer som inte hade behov av det. Kommunikationschefen Julia Vasilis, som representerade Liseberg på onsdagens möte, hoppas att missbruket kommer minska nu när bedömningen av behovet ska ske innan besöken.

– Då kommer det inte behöva bli diskussioner med personal i parken om hur intyg ska tolkas, utan det görs innan och förhoppningsvis får besökarna då också en bra Lisebergsupplevelse redan från när man kliver innanför grindarna.

Hur ser du på att ni fick sådan kritik?

– Det visar på vilket otroligt engagemang det finns och hur mycket Liseberg betyder för den här gästgruppen. Vi vill inte på något sätt stänga ute någon från parken, säger Julia Vasilis och fortsätter:

– Ska vi vara självkritiska har vi varit väldigt dåliga på att föra dialog med de här grupperna för att försöka hitta lösningar som träffar rätt målgrupp. Vår uppfattning innan vi pratade med organisationerna var att till exempel den virtuella kön var ett bra komplement, men nu ser vi att det kan finnas andra sätt att ta sig an frågan. Vi är jättetacksamma för att intresseorganisationerna har kommit till oss och tagit dialogen, så att vi kunnat landa i något som känns bra både för dem och oss.

Varför har ni varit dåliga på att föra dialog?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har inte haft som tradition att ha den typen av dialog. Vi har jättemycket gästenkäter och pratar med gästerna i parken till vardags, men vi har inte varit så bra på att bjuda in till dialogforum som i just det här fallet hade varit viktigt. Så vi siktar att bli bättre på det, och det var också vi kom överens om med organisationerna på mötet.

Inte klart vilket intyg som ska visas upp

Liseberg uppger att det återstår några praktiska detaljer innan det nya bandet kan införas. Redan i dag behöver man visa intyg på att man har behov av ledsagare, då Liseberg bjuder på entré och åkpass till ledsagarna.

– Vi tittar på något liknande, där man på något sätt ska intyga att man har behov av köföreträde. Vi vet inte i nuläget vilket typ av intyg det kan vara och vem som skulle kunna skriva ut dem, utan det var en uppgift intresseorganisationerna fick med sig hem från mötet.

Tills vidare – troligtvis fram till senare i sommar – kommer det fungera som tidigare år vid attraktionerna för personer med dolda funktionsnedsättningar.

LÄS OCKSÅ: Lista: Sex skandaler på Liseberg du nog inte kände till

LÄS OCKSÅ: Attraktionerna vi saknar – eller aldrig vill se igen

LÄS OCKSÅ: Expert: Lisebergs beslut inte nödvändigtvis diskriminering

Nya reglerna

Lisebergs lösning för personer med dolda funktionsnedsättningar består av tre punkter:

  • Man skiljer på behovet av ledsagare och behovet av köföreträde till attraktioner.
  • Det införs ett nytt ”köföreträdesband” för personer som i tillägg till, eller istället för, ledsagare kan intyga att man har ett sådant behov.
  • Bedömningen av behov av ledsagare och/eller köföreträde flyttas från besöksdagen till bokningsprocessen (eller innan första besöket för de gäster som har Guldpass).

Källa: Liseberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.