Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron
Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron

Efter kritiken – inga nya patienter på fältsjukhuset

Efter den omfattande interna kritiken mot fältsjukhuset har Sahlgrenskas ledning nu beslutat att inte lägga in fler nya patienter där, vilket SVT Nyheter Väst var först med att berätta.
– Nu när vi inte ser den kraftiga ökningen av intensivvårdspatienter så behöver vi inte använda tältet, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Det har den senaste tiden funnits en omfattande intern kritik mot arbetsmiljön och patientsäkerheten i det tillfälliga fältsjukhuset vid Östra sjukhuset, vilket GP tidigare rapporterat om i flera artiklar.

Trots att ordinarie sjukhuslokaler stod tomma valde Sahlgrenska universitetssjukhusets särskilda sjukhusledning i förra veckan att ta tältet i bruk, vilket lett till en förtroendekris för sjukhusledningen.

LÄS MER: Verksamhetschefen på IVA avgår – står inte bakom ledningens beslut

Ska använda ordinarie lokaler

I onsdags kunde GP berätta att man nu ser över att i stället använda fler ordinarie sjukhuslokaler, vilket flera överläkare och annan personal önskat sedan tidigare.

På fredagens presskonferens i Regionens hus meddelade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, att det inte kommer att läggas in fler patienter på fältsjukhuset som går under namnet IVA Kronan.

– Nu när vi inte ser den kraftiga ökningen av intensivvårdspatienter så behöver man inte använda tältet, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström på pressträff på Regionens hus. Bild: Mia Höglund
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström på pressträff på Regionens hus. Bild: Mia Höglund

Enligt henne fanns det under fredagen färre intensivvårdspatienter än vad det fanns på torsdagen.

– Då behöver man kanske inte använda tältet. Men jag vill betona att tältet är en viktig del för oss, säger Ann Söderström.

Arbetsmiljön har kritiserats

Hur ser du på den kritik som framkommit angående att ni börjat använda tältet trots att det fanns ordinarie platser kvar?

– Grunden var att vi ville använda tältet innan det blev absolut nödvändigt. Så att det inte blir ett fullt tält helt plötsligt, utan vi ville se hur det faktiskt var att jobba i tältet utan att fullbelägga det.

– Vi har haft arbetsmiljöronder. Vi har diskuterat med facken och det har framkommit kritik. Vi är väl medvetna om den och åtgärdar den också.

GP har skrivit i artiklar om att det uppstått en förtroendekris mot ledningen till följd av att tältet började användas?

– Jag kan inte riktigt svara för hur Sahlgrenskas ledning hanterat det. Vi har testat tältet och det har fungerat. Om vi inte har ett utökat inflöde av patienter så belägger vi på sjukhuset i i första hand, säger Ann Söderström.

– Jag tror inte att kritiken gäller att inte använda tältet, utan tidpunkten att använda tältet och den kanske man ska skjuta på om man inte behöver använda tältet.

SU: "Tagit del av oro"

Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst meddelar på fredagseftermiddagen att representanter för den särskilda sjukvårdsledningen (GSSL) inte är tillgängliga för intervju.

I stället ger GSSL en skriftlig kommentar. Där bekräftar man bland annat att fler patienter inte kommer att läggas in på fältsjukhuset just nu, när det finns andra alternativ på sjukhusen.

GSSL tar också upp arbetsmiljöproblemen:

"Medarbetarna är sjukhusets viktigaste resurs. Att de känner sig trygga är avgörande för att vi ska kunna ge en god vård. Vi har i facklig samverkan och via medarbetare under de senaste veckan tagit del av oro för arbetsmiljö och patientsäkerhet när det gäller IVA Kronan."

I den skriftliga kommentaren tar GSSL bland annat också upp kritiken mot hur ansvariga uttalat sig om vårdkvaliteten i tältet, vilken GP tidigare lyft.

"Vi förstår att medarbetare vänder sig mot beskrivningar av att tältet erbjuder samma vård som en fullskalig intensivvårdsavdelning. Korrekt är att IVA Kronan erbjuder säker vård som kan bli avgörande i ett läge när andra resurser är uttömda – det är hela syftet med fältsjukhuset."

LÄS MER: Vattenläcka i nyuppsatta fältsjukhuset på Östra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.