Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter klädförbudet - politikerna i vrede

Göteborgs stads förbud mot djupa urringningar, korta kjolar och tunna axelband har väckt reaktioner över hela landet. Nu rasar även politikerna över förvaltningschefernas beslut. – Vad är det för dumheter att styra hur lång kjolen ska vara, säger vice ordföranden i Västra Hisingens stadsdelsnämnd Birgitta Simonsson (M).

Det var i onsdags som åtta enhetschefer på en förvaltning inom Göteborgs stad skickade ut en klädkod för sina anställda.

I mejlet, som gick ut till de anställda, förbjöds ett antal utformningar av klädesplagg vilket av många uppfattades som särskilt riktat mot kvinnor och sexistiskt. Bland annat förbjöds de kommunanställda av ledningsgruppen att bära korta kjolar, djup urringning och linnen med tunna axelband.

– Jag agerade direkt när det kom till min vetskap att förvaltningen hade skickat ut riktlinjer för arbetskläder. Det var inte bra och är någonting som vi redan har börjat hantera. Jag har pratat med förvaltningen om hur vi kommunicerar, ett sådant här utskick är ingenting som vi står bakom, säger Jahja Zeqiraj (S) ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd.

Vice ordföranden i Västra Hisingens stadsdelsnämnd Birgitta Simonsson menar att det inte finns någon tvekan om att utskicket var specifikt riktat mot kvinnor.

– Huvudparten av personalen är kvinnor. Jag tolkade det som att det var specifikt mot kvinnor, jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kan inte tolka det på annat sätt även om delen om shorts förmodligen är riktat till män men även kvinnor kan bära shorts. Vad är det för dumheter att styra hur lång kjolen ska vara? Om den slutar under eller över knät. Det är totalt oacceptabelt att detaljstyra medarbetarnas klädsel, säger hon märkbart upprörd.

Den sista meningen i utskicket till de anställda löd "Och som alltid gäller att ha sunt förnuft, vi är myndighetspersoner på ett socialkontor". Just den meningen tycker den politiskt valde stadsdelsnämndsordföranden visar på bristande omdöme av tjänstemannacheferna i fråga.

– Jag håller med om att det är sunt förnuft som skall råda i varje situation men att rikta ett mejl med en uppmaning kring klädkod är inte delegerat till någon på förvaltningen. Det här missgreppet från förvaltningens sida uppfattas som diskriminering enligt samtal som jag erhållit, säger Jahja Zeqiraj.

Enligt Jahja Zeqiraj är de enda riktlinjerna för klädsel gällande anställda och brukare i Göteborgs kommun basala hygienrutiner som regleras enligt en föreskrift från Socialstyrelsen. Framförallt är det yrkesområden såsom vård-, städ och äldreomsorgspersonal som omfattas av reglerna.

– Göteborg har en ambition att vara den mest attraktiva arbetsgivaren i Sverige och mot bakgrund av den ambitionen kan vi inte acceptera några former av trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering eller andra kränkningar på några grunder så som någon anställd upplevt med anledning av mejlet, dundrar Jahja Zeqiraj.

– Om en medarbetare upplever sig trakasserad, sexuellt trakasserad eller på annat sätt utsatt för diskriminering eller kränkningar ska denne kontakta sin chef, personalavdelningen, skyddsombudet eller sitt fackliga ombud för vidare hantering och utredning.

Birgitta Simonsson säger, liksom Jahja Zeqiraj, att det inte finns någon antagen personalpolicy om klädkod och reagerar starkt mot att de överhuvudtaget kommit på idén att skicka ut ett liknande mejl som det kritiserade utskicket till medarbetarna.

– Det är välutbildade vuxna individer som utför ett mycket komplext uppdrag. Det är helt obegripligt, det finns inget reglemente delegerat. Jag tycker inte att man ska detaljstyra hur personalen klär sig. Har man en fråga som behöver diskuteras så tar man det mellan chef och medarbetare. Det ska vara respekt såväl från medarbetare mot chefer som omvänt. Att gå ut med ett sånt mejl till personalen är mycket märkligt, säger hon.

Hur har den här situationen kunnat uppstå?

– Det är en väldigt bra fråga som vi har tagit upp med stadsdelsdirektören.

Enligt ordföranden för Västra Hisingens stadsdelsnämnd Jahja Zeqiraj kommer en ursäkt att utfärdas på intranätet till medarbetarna och ett samtal har hållts med cheferna inom ledningsgruppen som mejlade utskicket till sina anställda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.