Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Efter Jespers död: Nu svarar Sahlgrenska

Jesper, 21, vårdades för läkemedelsberoende på Sahlgrenska samtidigt som han ordinerades nästan 1 600 starka tabletter mot ryggont från en läkare. Men Sahlgrenska gjorde inget för att stoppa medicinen som han sen dog av. – En tragedi, säger nu Sahlgrenskas chefläkare Görel Nergelius.

Svaret kommer efter den mycket skarpa kritik som tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat mot Sahlgrenskas beroendemottagning i Kviberg där Jesper vårdades innan han dog.

– Man har kommit med berättigad kritik. Det handlar om brister i dokumentationen och när det gäller samverkan mellan samhällsinstanser. Det har vi jobbat med kontinuerligt sen det här inträffade, säger Görel Nergelius.

"En tragedi"

Hon lyfter bland annat att man numera arbetar för att införa fasta vårdkontakter med ansvar att regelbundet hålla kontakt och kontrollera patienter.

Ni begår fel i vården och en ung människa mister livet. Hur ser du på det?
– En ung människa som mister livet är alltid en tragedi. Men återigen har vi jobbat aktivt för att detta inte ska kunna hända igen. 

Läs även: Läkarens mediciner dödade Jesper, 21 - ansvariga kritiseras

I IVO:s beslut lyfter man just det faktum att Sahlgrenska inte agerade när Jesper själv informerade om att han fick det mycket starka läkemedlet Oxycodone utskrivet från en läkare på Närhälsan – ett läkemedel han tidigare varit beroende av. 

Stoppade inte dödsmedicin

Enligt flera experter som GP talat med är Oxycodone dessutom livsfarligt att kombinera med Stesolid, en annan medicin som Jesper samtidigt fick ut från Sahlgrenska mot sitt beroende. Trots det gjorde Sahlgrenska ingenting för att informera Närhälsan eller stoppa medicinen.

– Man hade samtal med honom och tog upp risker med medicineringen. Sannolikt hade man kunnat agera annorlunda i det här fallet på något sätt. Men våra samverkansformer har förändrats efter den här händelsen, svarar Görel Nergelius.

Vägrade kommentera

När GP och SVT först skrev om Jesper Östling i mars förra året vägrade Sahlgrenska kommentera fallet – trots en fullmakt från hans anhöriga.

Läs även: Här vägrar Sahlgrenska svara

– Jag vill inte kommentera enskilda ärenden, sade Hugo Wallén, dåvarande verksamhetschef på Sahlgrenskas beroendeklinik.

Men vi har ju en fullmakt här där anhöriga häver sekretessen?
– Jag behöver inte se den där. Det kan vara så att ni fått en fullmakt, men vi har samtidigt ingen skyldighet att uttala oss, sade Hugo Wallén.

Pappan: "Borde lagt tid när Jesper levde"

Bemötandet gjorde Jespers pappa Peter Östling mycket upprörd som kallade det för respektlöst mot de anhöriga. Men Görel Nergelius försvarar Hugo Wallén.

– Hugos bevekelsegrunder får stå för honom. Det är naturligtvis väldigt tråkigt om anhöriga upplever det så. Men vi vill aldrig kommentera pågående utredningar.

Hur kommer det sig att ni uttalar er först nu?
– Nu har ju IVO gjort klart sin utredning och vi har fått ett beslut som är offentligt. Då måste vi självklart kunna berätta hur vi ser på det, säger Görel Nergelius.

Läs även originalreportaget: Läkemedlet tog livet av Jesper, 21

Men Jespers pappa Peter Östling tycker fortfarande att agerandet varit mycket dåligt.

– Det känns som att Sahlgrenska lagt väldigt mycket tid på att försöka dokumentera, svara och rätta till sina misstag i efterhand. Tänk om man hade lagt ner den tiden när Jesper fortfarande var vid liv, säger Peter Östling.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.