Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Efter Jespers död – läkare begär stjärnadvokat

Efter GP och SVT Nyheter Västs granskning av fallet Jesper, där en läkare misstänks för vållande till annans död, har nu stjärnadvokaten Björn Hurtig utsetts till läkarens försvarare. Läkaren har nyligen anmälts för ytterligare ett snarlikt dödsfall.

Läkaren på Närhälsan i Göteborg misstänks för vållande till annans död efter att ha ordinerat nästan 1 600 narkotikaklassade tabletter (oxycontin) i hög dos till 21-årige Jesper Östling under loppet av några veckor. Kort därefter dog Jesper i en läkemedelsförgiftning.

Fallet polisanmäldes av Jespers pappa och drivs nu av kammaråklagare Stina Lundqvist på Göteborgs åklagarkammare. Att försvarsadvokaten Björn Hurtig nu tar på sig att försvara läkaren har flera skäl.

– Han har bett mig företräda honom och jag har sagt ja. Det är viktigt att pröva eftersom det är ett allvarligt brott han misstänks för och som han förnekar. Det är också ett intressant fall rent allmänt, säger Björn Hurtig som tidigare företrätt Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Får kraftig kritik från myndighet

Efter GP:s granskning av fallet Jesper har Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) riktat kraftig kritik mot den aktuelle läkaren som fortfarande arbetar på en av Närhälsans vårdcentraler i Göteborg.

"Läkaren har inte iakttagit det krav på största försiktighet som framgår av lagen om kontroll av narkotika" skrev IVO i ett beslut i januari i år. Man menade bland annat att läkaren utsatt Jesper för "allvarliga risker" genom att skriva ut läkemedlet.

— Det känns skönt att äntligen få någon form av svar från myndigheter. Det här är en vårdskandal utan dess like, kommenterade Jespers pappa Peter Östling beslutet.

Anmäls för ytterligare ett dödsfall

Nu har IVO även gjort en åtalsanmälan mot läkaren som man lämnat över till åklagare. Detta efter att IVO fått in ytterligare ett klagomål om en snarlik händelse där samme läkare anklagas för att ha skrivit ut stora mängder läkemedel till en kvinna som också dog därefter.

– IVO gör alltid en anmälan om vi anser att det finns skälig misstanke att en individs agerande utgör ett brott, säger Kristina Bramstång, inspektör på IVO.

Läs även: Jesper dog – brottsmisstänkt läkare jobbar kvar

Enligt åklagaren Stina Lundqvist inväntar hon nu utredningen även i det fallet innan hon fattar beslut om åtal ska väckas. 

– Om det väcks åtal så kommer det troligtvis beröra båda fallen. De är så pass lika, säger Stina Lundqvist.

Uppmärksammad granskning

GP och SVT:s gemensamma granskning av Fallet Jesper har fått stor uppmärksamhet nationellt. Granskningen har bland annat ingått som underlag inför framtagandet av nya riktlinjer hos Läkemedelsverket och även Närhälsan har meddelat att man ändrat sina rutiner efter Jespers död.

Genom en granskning av Jespers journaler kunde vi också visa hur Sahlgrenskas beroendeklinik, där Jesper samtidigt vårdades för ett läkemedelsberoende, inte stoppade den livsfarliga medicin som Jesper dog av.

Läs även: Stoppade inte dödsmedicin - här vägrar Sahlgrenska svara

Detta trots att Jesper själv berättade att han fick medicinen utskriven från Närhälsan och trots att den var livsfarlig att kombinera med en annan medicin som han samtidigt fick utskriven från Sahlgrenska. Även detta gjorde att IVO riktade kraftig kritik mot Sahlgrenska som nu bett om ursäkt.

GP har varit i kontakt med den aktuelle läkaren som avböjt att kommentera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.