Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter skarp kritik har ledningen för Römsseskolan, en friskola i Göteborg, fått klartecken från Skolinspektionen. Bild: Nettan Kock
Efter skarp kritik har ledningen för Römsseskolan, en friskola i Göteborg, fått klartecken från Skolinspektionen. Bild: Nettan Kock

Efter inspektionens skarpa kritik – Römosseskolan får klartecken

Efter skarp kritik och flera krav på åtgärder har Römosseskolan i Göteborg fått klartecken av Skolinspektionen.
– Skolan kritiserades bland annat för könsuppdelad undervisning, men i nuläget finns inte några kvarstående brister, säger Frida Eek, enhetschef för Skolinspektionen i Göteborg.

Römosseskolan i Gårdsten är en konfessionell friskola med muslimsk inriktning. För ett drygt år sedan fick ledningen skarp kritik av inspektionen, bland annat för att pojkar och flickor undervisades var för sig. Främst i idrott, men även i ämnen som slöjd, bild och svenska.

Stökigt under lektioner

Skolan kritiserades också för att inte ge eleverna tillräcklig trygghet och studiero.

– Det var stökigt under lektioner och isoleringen i vissa av lokalerna var för dålig, säger Frida Eek som själv besökt skolan.

Den riktade tillsynen ledde till att skolans ledning fick bakläxa och krav på en rad olika åtgärder.

LÄS MER: Kräver stopp för muslimsk skola

Efter flera uppföljningar, intervjuer med elever och ett oanmält besök så sent som för en dryg månad sedan ger nu Skolinspektionen klartecken för verksamheten.

I ett beslut som presenterades på onsdagen konstateras att eleverna inte längre delas upp efter kön och att tillsynen därför avslutas. Beslutet gäller skolans årskurser 3–9.

– I det fallet finns inga brister i nuläget, säger Frida Eek.

Skolinspektionen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att regelverket följs. Bild: Tomas Oneborg
Skolinspektionen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att regelverket följs. Bild: Tomas Oneborg

Håller fortsatt koll

Men hon säger att eftersom inspektionen har ett tillsynsansvar har man förstås fortsatt koll – på Römosseskolan och på andra skolor.

– Om vi får signaler som pekar på nya brister får vi förstås gör nya undersökningar, säger hon.

LÄS MER: Bakslag för Römosseskolan

Även Lilla Römosseskolan, som har förskoleklass och årskurserna 1 och 2, har kritiserats i flera fall.

Friskolan, som även den är muslimsk, har bland annat kritiserats för att de unga eleverna inte förstått att det var frivilligt att delta i bön.

– Man får hålla bön – men det ska bygga på frivillighet och inte vara en del av undervisningen. Det är vi noga med att betona, säger enhetschefen Frida Eek.

Fanns inget bibliotek i skolan

Skolinspektionens bedömning är att man vid Römosseskolan har avhjälpt bristen genom att lärarna har ansvar för att eleverna påminns och informeras om att bönen är frivillig.

LÄS MER: Römosseskolan på väg starta ny skola

Under tillsyn i våras konstaterade Skolinspektionen att Lilla Römosseskolan saknade skolbibliotek, trots flera påpekanden.

Detta ska enligt Frida Eek nu vara åtgärdat – biblioteket håller på att färdigställas och inspektionen avslutar tillsynen med att ge skolan godkänt.

Drivs av Framstegsskolan

Römosseskolan drivs av den uppmärksammade Framstegsskolan och ledningen har tidigare kontrollerats av Skolinspektionen gällande ägar- och ledningsprövning – och fått klartecken av myndigheten.

I våras skrev Skolinspektionen i sitt beslut att det i granskningen inte framkommit annat än att Föreningen Framstegsskolan uppfyller författningarnas krav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.