Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter hoten från fastighetsbolagen – Betelskeppet får ny kajplats

I flera år har verksamheten på Betelskeppet varit hotad.
Två gånger har fastighetsjättar i Göteborg tagit det flytande härbärget till rätten för att skeppet riskerade att förstöra deras utsikt över älven.
Efter sex år har fartyget till slut hittat en ny kajplats.
– Det känns lovande, säger styrelseordförande Bernt Ljungquist.

Det flytande härbärget Betelskeppet har i flera år varit på jakt efter ny kajplats. Sedan 2014 har bygget av Hisingsbron inneburit att fartyget varit tvingat att flytta bort från dess ursprungliga kajplats vid Gullbergskajen. Enligt trafikkontoret har detta varit nödvändigt på grund av bullernivåer som uppstår i samband med bygget av den nya bron.

Vid två tillfällen har byggnadsnämnden fattat beslut om en ny kajplats för fartyget. Först ett beslut 2017 om en ny förtöjningsplats utanför SVT-huset. Då överklagades beslutet av fastighetsbolaget Castellum som äger Semcon-huset med motiveringen att Betelskeppets nya placering skulle innebära en betydande olägenhet. Mark- och miljödomstolen gick på fastighetsbolagets linje och valde att riva upp beslutet till slut.

LÄS MER: Fartyget för hemlösa hotat – kan förstöra havsutsikten för storföretagen

”Inte vunnit på bingo”

För drygt ett år sedan fattade politikerna i byggnadsnämnden ett nytt beslut. Den här gången gällande en förtöjningsplats vid Lindholmen. Men återigen överklagades beslutet till rättslig instans av ett fastighetsbolag – den här gången Balder. Bolaget hade liknande invändningar som Castellum: Fartygets placering skulle förstöra ”det fria havsläget och utsikten” för bolagets hyresgäster.

– Det har varit jättemycket jobb de här åren, kära nån! Mycket samtal fram och tillbaka och det är klart, det är inte så att man känner att man vunnit på bingo precis, säger Bernt Ljungquist, styrelseordförande för Betelskeppet.

LÄS MER: Betelskeppet kan tvingas lägga ner

I väntan på ny plats har Betelskeppet blivit kvar vid Gullbergskajen de senaste sex åren.

– Det scenario som målades upp av trafikkontoret i början, att vi skulle bli störda om vi låg kvar här, det har vi inte upplevt på något sätt, säger Bernt Ljungquist.

LÄS MER: Härbärge för hemlösa erbjuds ny kajplats

Ljungquist har tidigare talat om det ironiska i att kommunen inte kunna hitta en enda kajplats – på över sex år – är ganska ironiskt i en hamnstad. Men nu finns det ljusning i sikte för skeppet som hjälper drygt 300 hemlösa personer i Göteborg varje år.

I våras tog det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB kontakt med Betelskeppets ledning och erbjöd en kajplats inne på Götaverkens gamla område.

– Nu äger de ju alla fastigheter runt omkring så det ska nog mycket till för att de ska överklaga det, säger Bernt Ljungquist och fortsätter:

– Älvstranden har varit väldigt behjälpliga och jag kan bara ge de beröm för sitt arbete. De förstod att vi hade problem och varit väldigt trevliga mot oss.

LÄS MER: Skäms, Semcon och Balder!

Goda förutsättningar

Stadsbyggnadskontoret fattade beslut om att godkänna ett bygglov som gäller de kommande tio åren så sent som för några veckor sedan. Enligt Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på kontoret, är det osannolikt att beslutet kommer att överklagas.

– Absolut, jag tror på den här placeringen. Det finns inte alls den typen av verksamheter i närheten som påverkas på samma sätt. I bägge de tidigare fallen fanns det kontorsverksamheter med restauranger i bottenvåningen. Det finns inte här och på det sättet är det ett bättre läge, säger han.

Betelskeppet har fått ett bygglov beviljat vid det gamla varvsområdet vid Götaverken. Bild: Sanna Tedeborg
Betelskeppet har fått ett bygglov beviljat vid det gamla varvsområdet vid Götaverken. Bild: Sanna Tedeborg

Nu ska Betelskeppet bland annat byggas så att fartyget kan lägga till på badbord-sidan i stället för styrbord som i dag. Dessutom behöver VA-nätet byggas vid den nya förtöjningsplatsen vid Götaverken.

– Min förhoppning är så klart att allting ska vara klart under året och jag tycker det är en realistisk tanke att klara av det, säger Bernt Ljungquist.

LÄS MER: Låt Betelskeppet ligga kvar

Detta är Betelskeppet:

Betelskeppet är ett akutboende för drogfria hemlösa.

Föreningen Linnéahuset har drivit verksamheten sedan 1986. Det har funnits ett Betelskepp för behövande i Göteborgs hamn sedan 1865.

Dagens Betelskeppet är det sjunde skeppet föreningen har haft. 2006 togs nuvarande fartyg i bruk.

På fartyget finns 45 enkelrum för män och är bemannat dygnet runt.

I boendet finns matsal, tvättstugor, duschar, tv-rum samt bastu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.