Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Anders Ylander

Efter hot om skyddsstopp – spårvagnarna åker som vanligt

Efter onsdagens hot om skyddsstopp har Arbetsmiljöverket bedömt att det inte finns någon fara för liv och hälsa med nuvarande avspärrningar och att spårvagnstrafiken ska fortgå som vanligt.
– Det är många lokala skyddsombud som är rosenrasande, säger skyddsombudet Johan Kanmert.

Närmare 193 spårvagnar kan komma att stå stilla i Göteborg under onsdagseftermiddagen då skyddsombuden vid Göteborgs spårvägar har infört skyddsstopp. Detta efter att arbetsgivarna under gårdagens förhandlingar inte kunnat ge något besked om att de kan tillmötesgå deras krav på utökade avspärrningar.

– Det handlar om förarnas säkerhet. Det är en tråkig historia som pågått sedan i början på mars då de vägrade införa avspärrningar. I augusti ville de ta bort de helt men de blev förminskade istället, säger Johan Kanmert, skyddsombud.

Vid tretiden hade parterna kallats till ett möte med Arbetsmiljöverket för att inspektera de berörda spårvagnarna och utreda frågan på nytt. Skyddsstoppet sköts fram i väntan på besked om hur förhandlingarna utvecklade sig.

Vill ha ytterligare två säten avspärrade

Det ska handla om spårvagnar där två eller inga säten nu är avspärrade bakom förarna för att skydda mot smittspridningen av covid-19. Skyddsombuden vill se ytterligare två säten avstängda men trots att de begärde svar från arbetsgivaren under kvällen eller eftermiddag efter ett möte under tisdagen nåddes de inte av något besked förrän under onsdagsmorgonen.

– De kommunicerar inte alls, det enda vi fick 10.04 idag var ”Vi tycker det är bra som det är”. Inga kommentarer, de pratar inte alls. Det finns inget annat än prestige, man tycker det är viktigare att trycka in folk istället för förarnas säkerhet, säger Johan Kanmert.

LÄS MER: Hot om skyddstopp på spårvagnarna – igen

”Ren cirkus, det är dålig kommunikation”

Vilka linjer som kan komma att beröras av stoppet är oklart. De spårvagnsmodeller som berörs, M31, M29, M28 PLC samt M28 körs över hela staden. Endast 64 spårvagnar kommer fortsätta att köras.

– Detta är en ren cirkus, det är dålig kommunikation, säger Johan Kanmert.

Enligt kommunikationsansvarige på Göteborgs spårvägar, Anette Johansson har de nu tagit kontakt med Arbetsmiljöverket om frågan.

– Vi kommer ha en avstämning inom kort. Jag kan inte kommentera mer kring skyddsstoppet. Vi har sedan pandemin startade arbetat tillsammans med åtgärder för att skydda förarna, det har gått i olika steg. I nuläget, vad vi var överens om senast är att vi flyttat avspärrningarna längre fram i vagnarna för att erbjuda resenärer som har nödvändiga resor utrymme, säger Anette Johansson.

Vid 18-tiden uppger Johan Kanmert att Arbetsmiljöverket gick på arbetsgivarens linje.

– De ansåg att avspärrningarna som finns är okej och att spårvagnstrafiken ska fortsätta som vanligt. De säger att det är inte är någon fara för liv och hälsa, säger han och fortsätter:

– Vi hade hoppats på ett annat beslut men så blev det inte.

Enligt arbetsmiljölagen kan huvudskyddsombudet ta ställning till beslutet och huruvida det ska överklagas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.