Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter hälsolarmen – nu ska Åkeredsskolan rivas

Astmatiska besvär. Huvudvärk. Den dåliga inomhusmiljön har gjort elever på skolan sjuka. Nu lovar alliansen att Åkeredsskolan ska rivas och ersättas med en ny. Omedelbart.
– Det är akut. Vi måste ta den här frågan i ett snabbspår, säger Helene Odenjung (L).

GP har i flera artiklar berättat om problemen på Åkeredsskolan, efter det att föräldrar slagit larm om en inomhusmiljö som gjorde eleverna sjuka. För en vecka sedan blev en utredning som visade på stora brister klar, något som fick rektor att fatta beslutet att skolan skulle evakueras – och denna vecka bedrivs undervisning utomhus eller på annan plats.

Helene Odenjung (L), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i grundskolenämnden, lovar nu att eleverna inte ska behöva återvända till den utdömda skolan.

Lokalen går inte att använda

– Det går inte att lappa och laga längre. Nu betraktar vi det här som en lokal vi inte längre kan använda. Det betyder att vi kommer att ta upp ett snabbspår.

Hon konstaterar att den utredning som gjorts av lokalförvaltningen visar på så allvarliga och omfattande brister att det inte är vettigt att försöka åtgärda dem.

– Som vi ser det är skolan utdömd. De tillfälliga paviljongerna går nog att använda, men övrigt måste evakueras, säger Helene Odenjung.

Vart ska de elever som inte får plats där ta vägen?

– Det är inte helt klart och kommunicerat än. Men det är på gång. Det är en stor apparat. Vi ska försöka hålla ihop alla klasser, inte ta första bästa lediga lokal utan hålla ihop det så gott det går.

Problem under många år

Problemen med Åkeredsskolan är inte nya. Det första larmet om mögel i lokalerna kom redan i slutet av 1980-talet och tanken var egentligen att skolan skulle ersatts för fem år sedan. En förstudie var gjord, en ny skolan beställd, man hade till och med ett förhandsbesked när det visade sig att den nya planerade skolbyggnaden i ett och ett halvt plan inte var förenlig med detaljplanen. Efter det föll planerna i träda.

Hur man en sådan miss ske?

– Det har jag inte grävt i, nu fokuserar vi framåt för att lösa den här situationen. För den måste lösas.

Om det det blir så att man ändrar i detaljplanen så att den tidigare planerade byggnaden i ett och ett halv plan går att bygga eller om man ritar om skolan är inte klart. När en ny skola kan vara färdigställd är inte heller klart.

"Problem vi ärvt"

– Det tar nog ett par år i alla fall. Därför blir det en akut lösning nu till en början. Sedan blir det kanske ett mellanläge innan man kan flytta in i den nya skolan.

Att den nuvarande skolan ska rivas och en ny byggas är än så länge bara förankrat inom den styrande alliansen. Men Helene Odenjung säger att hon har svårt att se att någon ska kunna vara emot det.

– Det här är ett problem vi ärvt. Och jag förstår föräldrarnas och personalens frustration. Det här har tagit för lång tid och nu har vi svart på vitt att det här inte är någon bra miljö att vara i.

Nu när den här skolan sätts i ett snabbspår, innebär det att något annat som hamnar längre ned på listan?

– Man har alltid en plan, men utöver det finns det en beredskap för akuta situationer – och det här betraktar vi som en akut situation. Då får man gå lite utöver det man brukar göra.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd och ledamot i grundskolenämnden, välkomnar alliansens besked och säger att Åkeredsskolan borde rivits för länge sedan.

– Men det är märkligt att lovar det samtidigt som frågan om hur rivnings- och evakueringskostnader ska hanterats ännu inte är löst, säger hon.

LÄS MER: Axel och Lucas, 10, blev sjuka av att gå i Åkeredsskolan

LÄS MER: Åkeredsskolan evakueras – efter larmen om miljön

LÄS MER: Oro i väntan på att Åkeredsskolan ska evakueras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.