Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter GP:s rapportering: Polisen tar upp nedlagt fall

Efter GP:s rapportering om Alice som berättade att Göteborgspolisen inte tog emot hennes bildbevis, vill polischefen se över ärendet. Med de nya uppgifterna så borde man nog inleda förundersökningen, säger Erik Nord.

På måndagen rapporterade GP om Alice, 18 år, som blev utsatt för trakasserier. Alice som egentligen heter något annat berättade att när hon anmälde till polisen så ville de inte ta emot hennes bildbevis– en skärmdump på den misstänkta personen. Ärendet lades ner samma dag anmälan kom in till polisen. Nu vill Erik Nord, polischef för Storgöteborg att det ses över på nytt.

- Eftersom det trots allt finns nya uppgifter som inte varit bekanta för oss, så får en ny förundersökningsledare ta ställning, säger han.

I anmälan som legat till grund för polisens beslut finns ingen information om att Alices haft bilderna på personen. Bevisbortfallet har uppstått någonstans innan det inkommit till förundersökningsledaren. Erik Nords bedömning är därmed att beslutet att skriva av anmälan stämmer väl överens med deras prioriteringar. Varför bevisningen inte kommit in är svårt att säga.

- Det är inget ovanligt att missförstånd uppstår. Det gäller då att försöka återställa till hur det såg ut när anmälan togs upp. Men att ta kontakt med anmälningsmottagaren såhär långt i efterhand kommer nog inte leda någonvart, säger han.

Varför vill du titta på det här?

- Det är viktigt att som chef följa vad som sker längre ner i organisationen. Det är inte förrän jag tittar på enskilda ärenden som jag ser vilka arbetsbelastningar som förundersökningsledarna står inför, säger Erik Nord.

Han berättar att förundersökningsledarna hanterar stora volymer och måste kunna ta snabba beslut. De har begränsade resurser och ska ta hänsyn till bevisläget i relation till brottets allvarlighetsgrad.

- Det är inte den upplevda allvarlighetsgraden det handlar om. Vi tränar våra förundersökningsledare att ha en vass penna när de skriver av, alla brott går att utreda men det klarar inte våra resurser av, säger han.

Polisen kommer nu ta kontakt med Alice och ta ett nytt beslut om en förundersökning ska inledas eller ej. Bilden på den misstänkta personen tillsammans med en IP-adress kan mycket väl räcka för att brottet ska kunna utredas, anser Erik Nord.

- Med de nya uppgifterna så borde man nog inleda förundersökningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.