Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilka som fått sina bilar reparerade i kommunens verkstad ska nu utredas.

Efter GP:s avslöjande: Åklagare startar utredning om kommunens verkstad

Åklagarmyndigheten i Göteborg startar en utredning för att undersöka om brott begåtts i samband med reparationerna av privatägda bilar i kommunens verkstad.

Efter GP:s avslöjande om den kommunala verkstaden agerar chefsåklagare Mats Eriksson:
- Vi kommer att göra en så kallad förutredning. Det handlar om att ta reda på lite mer; ställa frågor och kanske begära in handlingar. Det gäller förfarandet som sådant, och är inte riktat mot någon person, säger Mats Eriksson.
Han påpekar att han i dagsläget inte har några brottsmisstankar.
En förutredning kan ses som ett förstadium till den mera formella förundersökningen, vilken kräver att det finns en brottsmisstanke.

LÄS OCKSÅ: Expert i kommunal rätt: "Detta underminerar förtroendet för kommunen"

Kommunen vill också granska den kommunala verkstaden efter GP:s avslöjande. Under torsdagen beslutade Göteborgs Stads Leasing AB, där verkstaden ingår, att beställa en oberoende utredning. Den skall göras av revisionsfirman PwC, som har avtal med staden. Enligt vd Ove Erikson har revisionsfirman inte haft någon tidigare kontakt med bolaget.

LÄS OCKSÅ: Kommunens verkstad ger gräddfil åt chefer

Innan denna externa utredning blev känd hade Bengt Bivall, lekmannarevisor i bolaget, bestämt att ställa styrelsen till svars vid det kommande styrelsemötet på torsdag i nästa vecka.
- Det verkar som man i bolaget gått vid sidan av de regler man själv satt upp. Om det är så, är det naturligtvis noterbart, säger Bengt Bivall.
Han berättar att lekmannarevisorernas sakkunniga biträde, en yrkesrevisor, tidigare ställt frågor till bolaget om reparationer av privatbilar.
- Hon har då fått lugnande besked, säger Bivall, som tillägger att han utgår ifrån att någon åtgärd nu måste vidtas.

LÄS OCKSÅ: Vd: "Det känns väldigt olustigt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.