Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt lokalpolischef Jörgen Thorén kommer polisen även fortsatt ha stor närvaro i Biskopsgården.  Bild: Anders Ylander
Enligt lokalpolischef Jörgen Thorén kommer polisen även fortsatt ha stor närvaro i Biskopsgården. Bild: Anders Ylander

Efter Gamlestadsmålet – så påverkas polisens arbete i Biskopsgården

Flera ledande individer ur kriminella nätverk i Biskopsgården dömdes till långa straff i Gamlestadsmålet. Jörgen Thorén är Lokalpolischef och välkomnar domen för polisens arbete i området.
– En positiv dom både för polisen och det lilla lokalsamhället, säger han.

Torsdagens fällande domar i Gamlestadsmålet innefattade bland andra flera ledande personer i kriminella nätverk i Biskopsgården. Personerna har varit frihetsberövade i nästan ett års tid.

Och lokalpolisen i Biskopsgården har märkt av vilken skillnad det här inneburit i området.

– Initialt såg vi en positiv förändring utifrån att just det här nätverket förlorade väldigt mycket kraft och kapacitet. Vi såg också en minskad försäljning av narkotika i området. Det är något vi ser att det här nätverket inte har samma kapacitet längre och det är väldigt positivt, säger Jörgen Thorén.

Samtidigt betonar han att Biskopsgården knappast har varit förskonat från kriminalitet sedan dess.

– Andra nätverk har velat ta mark och det är litegrann det vi har sett på slutet här.

LÄS MER: Här är domarna mot de 16 misstänkta i Gamlestadsmålet

LÄS MER: Encrochat avgörande i Gamlestadsmålet

Arbetet fortsätter

De fällande domarna innebär inte att polisen i Biskopsgården kan slappna av. Jörgen Thorén lyfter flera punkter som man fortsatt kommer lägga full kraft på. Dels att förhindra nyrekryteringen till gängen och dels att hantera de personer som fortsätter att skapa rädsla hos lokalbefolkningen och bruka våld.

– Det är de som vi måste jobba väldigt hårt mot. Och det gör vi ju, i veckan skickade vi ut en pressrelease med tre stycken gripna för grovt vapenbrott från ett annat nätverk. Så vi fortsätter vår höga aktivitet mot de här individerna, säger han.

Behovet av polisiär närvaro i Biskopsgården kvarstår alltså, möjligen kommer arbetsuppgifterna förändras något. Tidigare har en stor del av polisens resurser gått åt till att hantera de ledande personerna som nu blivit dömda.

– Nu kan vi rikta in vår verksamhet mot några andra och det är det som är positivt utifrån att vi plockar undan dem, säger Jörgen Thorén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.