Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Efter första finaldagen – två Göteborgskockar vidare i Årets kock

Fyra av åtta deltagare fick under torsdagen lämna finalen i Årets kock 2019. Bland de fyra som nu slåss om titeln hittas de två Göteborgskockarna Ola Wallin och Martin Moses.
– En vinst skulle betyda jättemycket, det öppnar massor av dörrar, säger Ola Wallin som leder efter finalens första dag.

Årets kock 2019 – SM i professionell matlagning – avgörs 12-13 september på Annexet, i Stockholm.

Redan efter första dagen fick fyra kockar, av totalt åtta startande, lämna tävlingen.

Leder gör än så länge Göteborgskocken Ola Wallin som kammat ihop 355 poäng av 400 möjliga.

– Det känns såklart jättebra, väldigt inspirerande. Men imorgon är en annan dag, det kan vända hur snabbt som helst, säger Ola Wallin.

Martin Moses (SK Mat & Människor, Göteborg), Ola Wallin (SK Mat & Människor, Göteborg), Alexander Sjögren (Restaurant Mutantur, Malmö) och Daniel Müllern (Unilever Food Solutions, Ystad) är de fyra finalister, av totalt åtta startande, som går vidare till andra finaldagen av Årets Kock 2019. Bild: Samuel Unéus
Martin Moses (SK Mat & Människor, Göteborg), Ola Wallin (SK Mat & Människor, Göteborg), Alexander Sjögren (Restaurant Mutantur, Malmö) och Daniel Müllern (Unilever Food Solutions, Ystad) är de fyra finalister, av totalt åtta startande, som går vidare till andra finaldagen av Årets Kock 2019. Bild: Samuel Unéus

Ola Wallin har gott om rutin när det gäller att tävla i mat, men i Årets kock är han debutant. Förra året var han med om att vinna VM-guld i lag med det svenska kocklandslaget och individuellt blev han Nordisk Mästare.

"Det var en jävla dröm"

Redan under onsdagen smygstartade tävlingen med ett moment där sensorik och råvarukännedom testades. I detta moment placerade sig Ola Wallin på femte plats, även om han personligen upplevde att det gick dåligt.

Inför torsdagens första tävlingsuppgift, vilket var ett oförberett moment, vände lyckan. Då skulle finalisterna göra två rätter på huvudråvarorna havskräfta och karljohanssvamp.

– Det var en jävla dröm, havskräftor är en av mina favoritgrejer. Vi fick även använda oss av tomater, ingefära och blommor. Det är sånt som jag gillar också, så där var första rätten klar, säger Ola Wallin.

Dagens andra tävlingsuppgift var att presentera den korvrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften var att göra 30 stycken korvar som alla var lika stora. Sex av dessa skulle med valfria tillbehör serveras till jury.

– Det var det tävlingsmoment som det gick bäst för mig i. Jag gjorde en korv på hängmörad bringa och grillad entrecôte. Sedan blandade jag korvsmeten med späck och fett från gris. Till det serverade jag dragon, gröna enbär, silverlök och rotselleri.

Under hela tävlingsdagen rörde sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömde juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras och hur den tävlande minimerar råvarusvinn.

Ola Wallin leder Årets kock-finalen inför tävlingens sista dag. Bild: Anders Ylander
Ola Wallin leder Årets kock-finalen inför tävlingens sista dag. Bild: Anders Ylander

Kvinnliga tv-profilen ute

Men Ola Wallin är inte den enda Göteborgskocken som tagit vidare sig i finalen. På fjärde plats efter tävlingens första dag placerade sig arbetskollegan från SK Mat & Människor, Martin Moses, med sina 327,5 poäng. Moses har varit med i tävlingen två gånger tidigare och knep ifjol silvret.

Vidare är även Alexander Sjögren (Restaurant Mutantur, Malmö) och Daniel Müllern (Unilever Food Solutions, Ystad).

Därmed är Göteborgsbaserade Louise Johansson, som 2011 tog hem segern i den allra första upplagan av tv-tävlingen Mästerkocken, ute ur tävlingen. Hon var den enda kvinnan i finalen. Sedan starten 1983 har Årets kock endast vunnits av en kvinnlig kock en gång.

I morgon avgörs vem som tar hem titeln. Vinnaren 2019 får, förutom äran och ett stort antal inbjudningar om gästspel, också en prischeck om 250 000 kronor. Priset delas ut av prins Carl Philip.

– En vinst skulle betyda jättemycket, det öppnar massor av dörrar. Att få vara bäst i Sverige är ju helt fantastiskt, det är nog det som lockar mest, säger Ola Wallin.

LÄS MER: Smaken framför allt för Martin Moses

LÄS MER: Louise Johansson gick från hemmakock till finalist i Årets kock

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.