Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Åkeredsskolan fick stängas ner efter larmen om inomhusmiljön på skolan.  Bild: Jonas Lindstedt
Nya Åkeredsskolan fick stängas ner efter larmen om inomhusmiljön på skolan. Bild: Jonas Lindstedt

Efter evakueringen: Åkeredsskolan flyttar in i baracker

Under våren har hundratals elever på Åkeredsskolan fått bussas till Kvibergsskolan på grund av att inomhusmiljön blev ohållbar.
Nu kommer beskedet: I höst kommer eleverna kunna flytta in i tillfälliga paviljonger.
– Det är ett glädjande besked, säger rektor Anna Börjesson.

I höstas slog föräldrarna till eleverna på Åkeredsskolan, som har årgångar mellan 2-6, larm om hur barnen blev sjuka av inomhusmiljön på skolan.

LÄS MER: Oro i väntan på att Åkeredsskolan ska evakueras

Efter en utredning som skolans rektor Anna Börjesson beställde slogs det fast att skolan behövde evakueras. Sedan i februari har undervisning i stället fått ske i andra änden av stan.

230 elever, samt personal, har varje skoldag bussats från Åkereddsskolan till Kvibergsskolan.

– Vi är tacksamma över att vi har fått vara på Kvibergsskolan och det har varit en bra lösning under den här perioden, säger Anna Börjesson.

Hur har det fungerat?

– Det bästa vore ju om man inte behövde bussa elever över halva staden, men under de förutsättningar som vi har haft så har det fungerat väl. Bussarna och lokalerna har varit bra för oss. Det har varit en stor omställning.

LÄS MER: Axel och Lucas, 10, blev sjuka av att gå i Åkeredsskolan

Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson är glad att undervisningen nu kommer att flytta in i tillfälliga baracker. Bild: Anders Ylander
Åkeredsskolans rektor Anna Börjesson är glad att undervisningen nu kommer att flytta in i tillfälliga baracker. Bild: Anders Ylander

Rektor Anna Börjesson är framförallt tacksam över det stöd som hon fått från vårdnadshavarna och säger att eleverna har skött sig exemplariskt under perioden.

Återvänder till paviljonger

I dagarna kom beskedet att Åkeredsskolans elever under hösten kommer att kunna återvända till stadsdelen. Lokalförvaltningen ska i närheten av skolområdet uppföra tillfälliga paviljonger där undervisningen kommer att ske.

– Det är ett glädjande besked, säger Anna Börjesson.

Vet ni exakt var paviljongerna kommer att placeras?

– Jag har inte fått någon exakt position för skolan, men det ska vara i närområdet.

Är du trygg i att eleverna kommer få en god studiemiljö i paviljongerna?

– Jag tänker att barnen behöver komma till en torr och ren miljö i förhållande till vad vi hade tidigare. Undervisningen kommer att ske på ett bra sätt i paviljongerna, det har vi tidigare erfarenhet av på Åkeredsskolan.

LÄS MER: Efter hälsolarmen – nu ska Åkeredsskolan rivas

Placeringen oklar

Enligt lokalförvaltningen är det ännu högst oklart var paviljongerna kommer att placeras.

– Vi har jobbat med flera alternativ och mer exakt får vi återkomma om senare, säger Marta Sandoval Peterson, fastighetschef på lokalförvaltningen.

Ett av alternativen har varit att paviljongerna ska placeras i anslutning till skolområdet. Ett annat alternativ som lyfts är Sjöbacken i Fiskebäck, i folkmun kallat Tippen eftersom det tidigare fanns deponiverksamhet där.

– Det har varit ett av alternativen men det är inget alternativ som vi förordar i nuläget. Det finns inget beslutat fattat om var paviljongerna ska uppföras, säger Marta Sandoval Peterson.

Lokalförvaltningen jobbar i dagsläget med flera olika processer samtidigt för snabbt kunna få paviljongerna på plats. Det handlar om myndighetskontakter samt markundersökningar som pågår samtidigt.

– Vi jobbar parallellt med väldigt många frågor för att vinna tid. Det är väldigt ont om tid och projektet är verkligen prioriterat, säger Marta Sandoval Peterson.

LÄS MER: 230 elever ska bussas tvärs över stan – så ser planen ut för Åkeredsskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.