Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Masthuggskyrkan stänger tillfälligt efter skadegörelse och droganvändning förekommit i kyrkan. Bild: Kent Hallgren/Göteborgs-Posten

Efter drog- och knivfynd – Masthuggskyrkan stänger

Efter veckor av skadegörelse, stölder, drog- och knivfynd tvingas den populära Masthuggskyrkan i Göteborg stänga sina portar för besökare.
– Vi håller bara öppet för olika aktiviteter, säger församlingsherden och prästen Marika Palmdahl.

Masthuggskyrkan, som i åratal lockat allt från busslaster av turister till närboende som söker en lugn stund i kyrkbänkarna, har beslutet att stänga tillfälligt, vilket även DN har rapporterat om. Hur länge man kommer att hålla stängt vet man inte.

– Vi får se, säger prästen Marika Palmdahl och fortsätter med att förklara hur hon nu hoppas att en ökad polisnärvaro om nätterna ska förbättra situationen.

Det hon refererar till är den våg av bland annat skadegörelse och stölder som drabbat kyrkan. Personal har också hittat en egengjord kniv precis utanför en av portarna.

Avbröt dopsamtal för att fråga efter sina droger

Marika Palmdahl säger att många personer under sommaren har sovit utanför kyrkan och sedan använt lokalerna för att uträtta olika behov under dagen.

– Vilket egentligen inte är ett problem, då vi har öppet för alla, säger hon och berättar att gränsen dock var nådd när en man avbröt ett pågående dopsamtal för att fråga efter sina droger.

– Han hade lagt av sig dem dagen innan.

– Vi håller bara öppet för olika aktiviteter, säger församlingsherden och prästen Marika Palmdahl. Bild: Privat
– Vi håller bara öppet för olika aktiviteter, säger församlingsherden och prästen Marika Palmdahl. Bild: Privat

Marika Palmdahl understryker att hon ser dem som använder kyrkan som bra människor som har det svårt. Däremot har de inte resurserna att ta hand om situationen som uppstått.

– Vi är en ganska liten församlingen och vi har barn som besöker oss, gärna på sina lunchraster. Och vi kunde inte längre garantera deras säkerhet, säger hon.

Mindre turister under sommaren

Prästen Marika Palmdahl förklarar att det är vanligt att utsatta människor använder kyrkor som trygga platser, men att det som hänt under de senaste veckorna är något nytt.

En orsak, tror hon, kan vara att det på grund av pandemin kommit mycket färre turister under sommaren. Detta har lett till att kyrkans lokaler varit mer lättillgängliga.

”Drogförsäljningen sker helt öppet”

En person som GP varit i kontakt med berättar att hon ofta besökt platsen sedan hon flyttade till området för över 25 år sedan.

– Man brukade gå upp, sätta sig på muren och se på utsikten. Man kopplade av. Vilket många andra gjorde också, unga som äldre. Sen kunde man ju även gå in i kyrkan, det var en plats för avkoppling, berättar hon och säger att platsen med åren genomgått en förändring.

– En ökad otrygg stämning i takt med drogförsäljning. Den sker helt öppet, även om man är där klockan fem på dagen.

Hur går snacket bland er som bor i området?

– Många beklagar sig, för det påverkar ju oss som bor här, säger hon och förklarar att hon förstår att platsen är populär.

– Turistbussar får gärna komma, det är drogförsäljningen som förstör. Det är klart att vi ser polispiketer som åker upp då och då, men det behövs mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.