Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Efter clownhypen – här är polisens råd inför Halloween

Efter förra årets uppmärksammande clowner som satte skräck i göteborgare och resten av världen uppmanar nu polisen folk att inte klä ut sig så att andra människor känner obehag. – Det finns inget generellt förbud att klä ut sig, men använd ditt sunda förnuft, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Halloween närmar sig med stormsteg och inför den stundande högtiden uppmanar polisen föräldrar att ha extra uppsikt över sina barn, skriver de på sin hemsida.

"Under helger, högtider och festivaler är det fler unga än vanligt som dricker alkohol. Då ökar risken för att de råkar ut för eller begår ett brott, till exempel misshandel eller våldtäkt.

Du som förälder spelar en viktig roll. Kom överens om vilka regler som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder. Att enas om gränser kring alkohol hjälper tonåringar att stå emot och det blir även lättare för äldre syskon att säga nej", står det bland annat.

– Se till att ha sunt förnuft när det kommer till Halloween. Klä inte ut sig så att folk blir rädda eller känner obehag. Det finns inget generellt förbud att klä ut sig, men använd ditt sunda förnuft, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Så sent som förra året fick personer, utklädda till clowner i groteska masker, stor uppmärksamhet i USA. Senare spred sig clownrapporteringen även till Sverige.

LÄS MER: Så läskigt är Lisebergs halloween

Attackerad av clown

I början av oktober förra året blev en man i 19-årsåldern attackerad och knivskuren i axeln av en person i clownmask i Tvååker.

– Det är svårt att säga om detta är något som har att göra med trenden som har kommit från USA men det fanns en clownmask på platsen, sa Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, efter händelsen.

Hon var också kritisk till att människor klär ut sig till clowner för att skrämmas. 

– Jag förstår inte hur de tänker. Det är inte roligt. Det är inte olagligt att klä ut sig men det är väldigt konstigt att vilja skrämma folk såhär. Tänk på små barn som blir rädda eller äldre personer som kan drabbas på allvarligare sätt, sa hon då.

"En hype förra året"

Enligt Göran Carlbom har det hittills inte varit några så kallade "clownincidenter".

– Det var någon form av hype förra året när människor klädda ut sig till clowner. Vi har ingen särskild strategi för hur vi ska jobba i år om det skulle inträffa, utan det är någonting vi bedömer vid specifika tillfällen. Det brottet som det kan bli i samband med en sådan här händelse kan vara ofredande, beroende på hur personen i fråga har uppträtt, säger han.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.