Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Ciara och Dennis – höst kan bli vår under ny stormhelg

Stormarna Ciara och Dennis har precis passerat – men redan till helgen kan det bli storm igen. Trots starka vindar och mer regn väntas även våren komma till Göteborg. På lördag kan det nämligen bli meteorologisk vår, uppger SMHI.

Stormen Dennis ledde till kraftiga översvämningar, avstängd trafik och nedblåsta träd i Västsverige. De värsta vindarna har passerat, även om det längs med kusten fortfarande kan blåsa uppemot 20 sekundmeter.

I Svenljunga är vattnet i Ätran tre meter högre än medelvattenståndet. En gammal stenbro har stängts av eftersom den riskerar att kollapsa av trycket. Det har gjort att Trafikverket tagit beslut om att stänga ytterligare en bro i närheten. Om stenbron ger med sig finns en risk att det skapar en svallvåg över den andra bron.

Utanför värmeverket i Svenljunga har räddningstjänsten under måndagen byggt en trehundra meter lång vall mot Ätran.

– Två styrkor från räddningstjänsten var här och satte ihop vallen igår och vi hjälptes åt att fylla säckar med sand. Det mest kritiska är om det skulle rinna ner i vår flisgrop där vi har bränslet. Då skulle vi förmodligen få stänga av vår flispanna och elda olja istället, säger Christer Bengtsson, anläggningschef.

Tvärs över ån syns bara taket på Gjermund Aabergs båthus och någon meter under ytan skymtar grillplatsen i trädgården.

– Vattnet går 7-8 meter längre upp än vad det brukar. Det här är den värsta översvämningen, det har nog inte varit så mycket någon gång, säger Gjermund Aaberg.

Fortsatt mulet väder

De närmsta dagarna väntar lugnare vindar, mindre regn – men fortsatt mulet väder.

– Mot onsdagen avtar vindarna ännu mer. Det lugnar ner sig på den fronten successivt. Det blir ett eller två snäpp lägre än vad det har varit. Det kan till och med bli lite av en högtrycksrygg på onsdag och torsdag, säger Gustav Åström, metorolog på SMHI.

Finns det några solchanser?

– Det är i så fall på onsdag. Det är osäkert hur snabbt det spricker upp, men det ser ut som att det kan göra det framåt eftermiddagen. Sen är det åter mulet när man vaknar upp på torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Fortsatta varningar i Västsverige – mer regn på väg

LÄS MER: Sälen Sally simmade rakt in i fiskaffären

Storm inte uteslutet

Framåt fredag blir det mer regn och blåst.

– Det ser ut att passera en front natten mot fredag som drar förbi ganska snabbt. Det ser ut som att det ligger ett västvindsbälte som innebär att det blir ganska blåsigt under egentligen hela veckoslutet och helgen. Under lördagen är det en ny front som passerar. Det skulle kunna bli rätt så kraftiga vindar mot slutet av veckan. Det är inte uteslutet att det blir någon till stormnotering.

Finns det något nytt stormnamn klart?

– Nej, det tror jag inte. Det återstår att hitta på i så fall.

Några kallare temperaturer ser inte heller ut att vara i sikte. Det skulle då kunna bli vår redan på lördag. De meteorologiska kriterierna är att medeltemperaturen måste vara över noll grader sju dagar i sträck från och med den 15 februari.

– Det skulle kunna bli kallt på söndag eller måndag. Men i så fall har det redan blivit vår. Det borde inte bli ett bakslag innan dess. Natten mot torsdag kan det bli minusgrader, men medeltemperaturen kommer fortfarande vara över nollan, säger Gustav Åström.

LÄS MER: Vintern riskerar att utebli i Göteborg

LÄS MER: Insatschef: "Har varit väldigt höga vattennivåer"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.